„Žetveni mesec“

„Žetveni mesec“

Pun mesec oduvek privlači pažnju posmatrača. Ako još imate dobru kameru ili foto aparat, onda možete napraviti izuzetne forografije. U Srbiji ova prirodna pojava postaje vidljiva posle ponoći, u ranim jutarnjim satima 18. septembra 2024. godine. Žetveni mesec se poklapa sa jesenjom ravnodnevnicom, prvim danom jeseni, a to je nedelja, 22. septembar.

Zove se žetveni, jer je u danima pre nego što je struja osvetlila polja, mesec svojim sjajem i svetlošću pomagao poljoprivrednicima da beru useve pre jeseni.

Delimično pomračenje meseca biće vidljivo iz većeg dela Severne Amerike, cele Južne Amerike, Evrope, osim najistočnijih delova Afrike, zapadnih delova Azije i Rusije i delova Antarktika.

Pomračenje meseca nije potpuno jer će samo gornji deo meseca biti uronjen u najmračniji deo Zemljine senke, poznat kao umbra, kada će senka Zemlje pokriti mali deo mesečevog diska sa oko 3,5 odsto.

Septembarski Žetveni mesec ima nekoliko naziva, uključujući mesec kukuruza, mesec žetve krompira i mesec voća ili ječma.

Mesec je u noći između 17. i 18. septembra 2024. godine bio na najbližoj tački na svom putu oko planete Zemlje. Takav mesec nazvan je supermesec, a pošto je blizu, sjajniji je i izgleda kao da je mnogo veći, iako je daleko.

Tri pojave se dešavaju istovremeno, pomračenje Meseca, supermesec i krvavi mesec, koje će se sve dogoditi istovremeno. Iako se žetveni mesec javlja svake godine u septembru, blizu jesenje ravnodnevice, a supermeseci se dešavaju tri do četiri puta godišnje, svedočiti sva tri fenomena u istoj noći je prava retkost, rekla je Teresa Monsue, astrofizičarka iz NASA Goddard svemirskog centra za NPR. Kako objašnjavaju iz NASE, supermesec nastaje kada se „pun Mesec poklopi sa najbližim približavanjem Meseca Zemlji u njegovoj eliptičnoj orbiti, tački koja se zove perigej.

Posebno će biti zanimljivo što će Mesec biti delimično u senci zbog pomračenja, koje se događa kada Zemlja prolazi između Sunca i Meseca, objavio je „Fox Weather“.

Dobra vest je da, za razliku od solarnog pomračenja, ljubitelji Meseca mogu gledati ovu pojavu bez zaštitnih naočara, jer svetlost nije jača od obične mesečeve svetlosti.

Preporučuje se korišćenje teleskopa ili dvogleda kako bi se videli kontrasti između kratera i drugih karakteristika na površini Meseca.

U Srbiji, pun, takozvani žetveni mesec uzdigao se na nebo rano ujutro 18. septembra. Sledeća prilika da vidimo pomračenje Meseca i supermeseca biće 2033. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *