Govor deteta od 18 meseci do dve godine

Govor deteta od 18 meseci do dve godine

Naša stalna saradnica, logopedica Violeta Mihailović i ove nedelje piše za naš portal o temi koja interesuje mlade roditelje.

U ovom periodu govor uveliko počinje da se razvija. Dete zna da pokaže i imenuje svakodnevne stvari i već ima najmanje 50 prepoznatljivih reči. Obožava da oponaša kako se oglašavaju životinje ili nekog od ukućana kada kašlje, smeje se ili radi nešto interesantno za dete. To oponašanje donosi veliku radost roditeljima i najbližim članovima porodice. Počinje interakcija i obostrana sreća davanja i primanja kroz gest i govor koji je dosta skraćen, ali puno kaže.

Ali:
Ako dete ne kaže i ne razume jednostavna uputstva i ne razume jednostavne naloge, kao što je dođi, donesi…
Ne kombinuje dve reči i gradi jednostavne rečenice
Ne imitira reči i radnje odraslih
Ne pokazuje delove tela na pitanje odraslih
Nema osmišljenog početka igre, da koristi bar dve igračke u kombinaciji, simboličke igre i igre pretvaranja…

Roditelj počinje da se raspituje da li je to u redu, hoće li dete početi neku vrstu komunikacije?

Počinju besane noći i mučne misli za roditelje, koji dobijaju različite odgovore iz okoline. Saveti idu od toga da je dete još malo i da će progovoriti. Da ne paniče, da ga puste… roditelji pak krenu da kupuju pregršt raznih igračaka, da pune dečju sobu, da pričaju neprestano sa detetom, da ga teraju da ponavlja reči , rečenice, često na pogrešan način i pogrešnim pristupom koji potiče iz straha i strepnje. Oni ne žele ništa- ni manje ni više, već da se njihovo dete ne razlikuje od vršnjaka. Od ovog perioda počinje briga i upoređivanje sa drugom decom i drugim roditeljima.

Šta uraditi?
Posavetujte se sa logopedom koji će uraditi logopedsku procenu. Porazgovaraće sa vama i uputiti vas na prave stručnjake koji će vam pomagati u ovom zahtevnom periodu dečjeg razvoja.

Ne odugovlačite, ne gubite živce, ne slutite i dozvolite da vas sumnja i strepnja izjedaju. Život je tek pred vama, zato budite nežni prema sebi, a odgovorni prema detetu koje je proizvod vaše bezuslovne ljubavi, savetuje Mihailović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *