Upozorenje na SMS prevare

Upozorenje na SMS prevare

Obratite pažnju na sms poruke koje ovih dana stižu od prevaranata. Hakeri sa brojeva u inostranstvu šalju poruke predstavljajući se kao Pošta, gde vam nude link na koji bi trebalo da ostavite svoje podatke. Tada vam skidaju novac sa računa! Ne otvarate sumnjive poruke, niti ostavljajte lične podatke. U nastavku teksta prenosimo izvorno poruku koju smo dobili, kao i screenshot broja, koji ima pozivni broj grada u Bavarskoj, Nemačka. I poruka je stigla napisana na ćirilici.

❗️PREVARA, OPREZ❗️

Ovako je danas stigla poruka koju naravno nismo otvorili niti slali podatke koji se traže. Evo i broja telefona sa koga je poslata poruka:

Digitalizacija, nove tehnologije, online plaćanja i upotreba interneta postali su svakodnevnica svih nas. Međutim, i zlonamerne osobe dobile su mogućnost velikog broja alata kojima mogu namamiti i prevariti korisnike koji bi želeli da brže završe neku kupovinu ili pronađu određeni sadržaj, saopštava JP Pošta Srbije.

Potrebno je da budemo svesni da su napadači izuzetno maštoviti i puni ideja, i da se novi načini pokušaja prevare pojavljuju svakodnevno.

Postoji nekoliko tipičnih prevara koje se sreću, i koje zloupotrebljavaju ime i logotip Pošte Srbije, i usluga koje preduzeće pruža, poput Post-ekspres usluge.

Počinioci ovih prevara, najčešće koriste SMS poruke ili onlajn aplikacije za razmenu poruka (Viber, WhatsApp i slično), i imejlove sa namerom krađe ličnih podataka i podataka o platnim karticama, a sve u cilju ostvarivanja finansijske dobiti.

Molimo vas da uvek obratite pažnju od koga ste dobili poruku, kao i da budete dodatno oprezni ukoliko primite bilo kakav sumnjivi sadržaj. Ukoliko primetite da je poruka napisana lošim srpskim jezikom, ili su izmešana dva pisma – latinica i ćirilica, ili dva jezika – engleski i srpski, najverovatnije se radi o prevari.

SMS prevara

Meta ove prevare mogu biti svi korisnici mobilne telefonije. Počinioci prevare šalju SMS poruku kojim korisnika obaveštavaju o navodnom prispeću porudžbine ili bilo koje druge pošiljke, kao i da je za isporuku potrebno da plate određene troškove. Klikom na link u SMS poruci, otvara se prevarna internet stranica na kojoj se od korisnika traži da u odgovarajuća polja unese broj svoje bankovne kartice i CVV broj.

Upozoravamo: Pošta Srbije od korisnika nikada ne zahteva ovakav način plaćanja za isporuku bilo koje vrste pošiljaka. Potrebno je da obavezno obratite pažnju na link na veb stranici na kojoj se od vas zahteva davanje nekih ličnih podataka. Napadači se uglavnom trude da link bude što sličniji originalnom linku, pa tako na primer umesto posta.rs oni mogu napisati posta-rs.com, rsposta.com, possta.rs ili bilo koju drugu kombinaciju koja na prvi pogled liči na pravi domen Pošte Srbije, navodi se u saopštenju Pošta Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *