Ruski konzul, film koji ne ostavlja ravnodušnim

Ruski konzul, film koji ne ostavlja ravnodušnim

Pred punom Letnjom pozornicom u Nišu, pred oko 3.000 gledalaca, sinoć je prikazan film „Ruski konzul“, reditelja Miroslava Lekića, prema romanu Vuka Draškovića.

Posle filma, reditelj Miroslav Lekić i glumci Svetozar Cvetković, Paulina Manov i Nada Macanković poklonili su se publici na Letnjoj pozornici.

Cvetković je imao ulogu albanskog lekara, direktora bolnice u Prizrenu. U izjavi za medije, rado se prisetio svog prijatelja i kolege Žarka Lauševića, sa kojim je igrao u Ruskom konzulu.

Ove godine, oba glumca su dobitnici najvišeg priznanja Filmskih susreta, nagrade Pavle Vuisić. Lauševiću je posthumno dodeljena.

U uslovima u kojima se neko ne bi usudio da izađe na ulicu, on je izašao pred kamere i uradio sve maksimalno, bez obzira na terapije. Gurao je sa nekom snagom koja je bila fatalna, sam je prolazio kroz to. Ako radite neki posao, radite ga kao prvi i poslednji put, a on je tako radio,  rekao je Cvetković na konferenciji za novinare u filmskom pres centru.

Radnja filma „Ruski konzul“ opisuje dešavanja koja su definisala budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu. Glavni junak filma, srpski doktor Ilija Jugović, po kazni dobija premeštaj u bolnicu u Prizrenu.

Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića – Ruskog konzula, naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro “ Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko”. Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića, ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović…

Publika je sa velikom pažnjom gledala film, tako da ni kiša koja je na kratko padala, nije naterala nijednog gledaoca da napusti Letnju pozornicu.

Za glumicu pete večeri festivala izabrana je Paulina Manov koja je dobila najveći broj glasova publike, a koja glumi Milicu, suprugu Ruskog konzula, koja se nakon njegovog ubistva udaje za doktora Iliju.

Da li zbog izuzetno jake emocije koju izaziva film, kao i činjenice da je ovo bila poslednja uloga Žarka Lauševića ili zbog kiše koja je na kratko padala, tek za drugi film „Živi i zdravi“ ostao je veoma mali broj gledalaca. Publici se pre filma „Živi i zdravi „poklonio samo jedan glumac, Goran Slavić.

Večeras su na programu Filmskih susreta „Jorgovani“ u režiji Siniše Cvetića i „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića.

Poslednje festivalske večeri, 30. avgusta, biće dodeljene nagrade i prikazani gostujući filmovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *