Galenikin Diklofen povlači se iz apoteka u Crnoj Gori

Galenikin Diklofen povlači se iz apoteka u Crnoj Gori

Za pacijente ne postoji bezbednosni rizik, a na tržištu je dostupna terapija istog sastava, saopšteno iz Instituta za lekove i medicinska sredstva Crne Gore, pišu podgoričke Vijesti.

GLK Pharma d.o.o. Podgorica, kao nosilac dozvole za stavljanje u promet leka Diklofen, gastrorezistentna tableta, 20×50 mg, proizvođača Galenika a.d. Beograd, Srbija, u saradnji s Institutom za lekove i medicinska sredstva, sprovodi povlačenje iz prometa predmetnog leka”, saopšteno je iz Instituta u Crnoj Gori.

Ilustracija: Free pics

Kazali su da se povlačenje sprovodi preventivno, do nivoa veledrogija i apoteka.

Postupak povlačenja leka se sprovodi na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitet leka, s obzirom na to da je tokom redovnih ispitivanja stabilnosti koje sprovodi proizvođač dobijen rezultat izvan specifikacije za parametar nečistoće. Na osnovu dostupnih podataka trenutno ne postoji bezbednosni rizik za pacijente koji uzimaju ovaj lek”, saopšteno je iz Instituta za lekove.

Pojasnili su i da zdravstveni radnici u Crnoj Gori do sada nisu prijavili sumnju na defekt kvaliteta leka Diklofen, gastrorezistentna tableta, 20×50 mg.

Ilustracija: free pics

Pacijentima u Crnoj Gori su dostupni lekovi drugih proizvođača, koji sadrže istu aktivnu supstancu diklofenak, te stoga povlačenje predmetnog leka iz prometa ne ugrožava redovnu snabdevenost tržišta i dostupnost terapije”, saopštili su iz Instituta.

Iz ove ustanove poručili su pacijentima koji koriste navedeni lek da se obrate svom lekaru u vezi s nastavkom terapije, pišu Vijesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *