„Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost“ – Svetski dan hrane

„Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost“ – Svetski dan hrane

Ovogodišnji Svetski dan hrane obeležava se u znaku velikog jubileja – 80 godina od osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Pod sloganom „Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost“, FAO poziva na zajedničko delovanje i saradnju kako bi se obezbedilo da hrana boljeg kvaliteta bude dostupna svima, kako bi se očuvala planeta i stvorila otpornija budućnost.


Tokom osam decenija rada, FAO je pomogao državama širom sveta da unaprede poljoprivrednu proizvodnju, prehrambene politike i kvalitet ishrane. Od uspostavljanja međunarodnih standarda bezbednosti hrane i iskorenjivanja bolesti životinja poput kuge goveda, do uvođenja sistema ranog upozoravanja i digitalnih rešenja za poljoprivredu, FAO je doprineo globalnoj borbi protiv gladi i siromaštva.

Danas, iako svet proizvodi dovoljno hrane za sve, oko 673 miliona ljudi i dalje gladuje, a 2,8 milijardi ne može da priušti zdravu ishranu. Upravo zato, misija FAO ostaje aktuelnija nego ikada – da kroz inovacije, partnerstva i zajedničko delovanje obezbedi bolju proizvodnju, bolju ishranu, bolju životnu sredinu i bolji život za sve. U Srbiji, FAO zajedno sa partnerima radi na unapređenju poljoprivrede, šumarstva i prehrambenih sistema, očuvanju biodiverziteta i zemljišta, kao i na ublažavanju posledica klimatskih promena i elementarnih nepogoda. Kroz brojne inicijative i projekte, FAO doprinosi razvoju održive poljoprivrede, većoj bezbednosti i dostupnosti hrane, efikasnijem upravljanju prirodnim resursima i zaštiti ekosistema – u skladu sa Agendom 2030 za održivi razvoj.

Povodom Svetskog dana hrane i jubileja FAO, u Srbiji je pokrenuto više aktivnosti koje okupljaju zajednice, organizacije i druge partnere. Škole širom zemlje se priključuju obeležavanju posvećivanjem jednog školskog časa temi bezbedne i zdrave hrane. Za nastavnike i učenike pripremljena je posebna knjiga aktivnosti, prevedena na srpski jezik, a pripremni sastanak za učitelje održava se upravo danas. Realizacija u školama trajaće od kraja oktobra do sredine decembra. FAO je juče obeležio i Međunarodni dan žena na selu u Sjenici dvodnevnom radionicom o otpornosti seoskih zajednica na klimatske promene, a u duhu okupljanja mladih, učenici koji pohađaju izborni predmet „Klimatske promene u poljoprivredi“ učestvovaće u studijskoj poseti Oglednom dobru Poljoprivrednog fakulteta „Radmilovac“ 17. i 18. oktobra. Svetski dan hrane podseća da je obezbeđivanje zdrave, bezbedne i održive hrane zajednička odgovornost svih – od poljoprivrednika i nastavnika, do lokalnih zajednica, institucija i potrošača. Samo zajedničkim delovanjem možemo stvoriti bolju hranu i bolju budućnost – za sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *