Čuvari narodnog zdravlja

Čuvari narodnog zdravlja

Promocija monografije Slavice Popović Filipović „Čuvari narodnog zdravlja u Nišu u ratu i miru 1878–1941“ održana je 17.januara u Svetosavskom domu niške Eparhije. Promociji, koja je organizovana povodom predstojećeg jubileja – 145 godina postojanja Vojne bolnice Niš, prisustvovali su građani Niša, potomci medicinskih radnika Vojne bolnice i drugi gosti, dok su o samoj knjizi govorili upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr Veljko Milić, urednica izdanja iz Medija centra „Odbrana“ Mirjana Sandić, recenzent knjige pukovnik dr Nebojša Đenić i brigadni general u penziji docent dr Veljko Todorović.

Urednica Mirjana Sandić je u svom izlaganju izrazila zadovoljstvo što je autorka za izdavača ovog kapitalnog dela odabrala Medija centar „Odbrana” koji ima dugu tradiciju još od prvih vojnih knjiga nastalih pre više od dva veka.

„Prošao je skoro vek i po od formiranja Velike niške vojne Bolnice, preteče današnje Vojne bolnice Niš -rekla je Mirjana Sandić.

Ovaj jubilej zaslužuje da bude upisan zlatnim slovima, a jedno od tih zlatnih slova je i knjiga koja je danas pred nama. Ovo je priča o ljudima koji su brinuli o narodnom zdravlju, u osiromašenoj Srbiji, tokom oslobodilačkih ratova koje je vodila u periodu od 1878. do 1941. godine. Više od 150 biografija objavljenih u knjizi su priče za sebe, ali im je zajednička posvećenost sanitetskih oficira u lečenju vojnika i stanovništva. Šta ovu knjigu čini kapitalnim delom?

Knjiga je nastala kao rezultat dvodecenijskog istraživanja, na putu od Australije i Novog Zelanda do Srbije, u obilasku arhiva, muzeja, biblioteka i potomaka učesnika međunarodnih misija iz Prvog svetskog rata. Autorka se nije bavila analizom poluistina, već istraživanjem, što predstavlja posebnu vrednost ovog dela. Knjigu upotpunjuje više od dve stotine starih fotografija (najvećim delom dobijenih od potomaka), kao i originalna dokumenta, dnevničke beleške iz lekarske prakse ratnih i poratnih dana“.

Autorka Slavica Popović Filipović je u svom pozdravnom pismu naglasila da zdravstveni radnici Vojne bolnice pokazuju da medicina ima i misiju univerzalnog humanizma i zdravstvene diplomatije.

„Moje dugogodišnje istraživanje biće opravdano ako monografija dobije svoje mesto među naslovima posvećenim očuvanju kulture sećanja srpske naučne tradicije.“ – poručila je sa Novog Zelanda Slavica Popović Filipović.

Vojna bolnica Niš, tokom 145 godina postojanja, deo je istorijskog nasleđa srpskog vojnog saniteta koji se temelji na tradiciji mnogih generacija. Tradiciju bolnice ispisali su brojni velikani srpskog vojnog saniteta i strani sanitetski oficiri, apotekari, medicinari, medicinske sestre, bolničari, komesari, pisari, humanisti, čije su životne priče ispisane na stranicama Monografije.

Recenzent dr Nebojša Đenić podvlači da autorka ispisuje okolnosti pionirskih dana u razvoju saniteta u novooslobođenim krajevima posle viševekovne turske okupacije.

„Ona je s posebnim pijetetom obradila istaknute ličnosti u niškom zdravstvu i šire u srpskoj medicini, koje su obeležile čitavu jednu epohu. Koristeći principe istraživanja zasnovanog na dokazima, autorka obeležava sve dostupne stručne, naučne i druge istorijske izvore. Preporučujem građanima Srbije da čitaju ovu monografiju, jer će uvideti koliko ona zapravo uzbudljiva i u kojoj meri izaziva divljenje za sve ono što su zdravstveni radnici i humanisti učinili.“ – zaključio je pukovnik dr Nebojša Đenić.

Brigadni general u penziji docent dr Veljko Todorović je istakao da je glavni motiv Slavice Popović Filipović bio da u monografiji na objektivan, nepristrasan i analitičan način, na osnovu izvornih dokumenata i naučnih dokaza, osvetli i protumači događaje i napiše knjigu o Vojnoj bolnici u Nišu i niškom zdravstvu.

„Knjiga ima divan i edukativan naslov „Čuvari narodnog zdravlja u Nišu u ratu i miru“, koji je informativan, ali izražava i jedan aksiom u medicini, to jest, podseća nas na izuzetnu važnost očuvanja i unapređenja zdravlja, a ne samo na lečenje bolesnih i povređenih – rekao je dr Todorović.

Monografija će biti od velike koristi istoričarima, lekarima, studentima medicine, oficirima i profesionalnim vojnicima, kao i široj čitalačkoj publici, posebno sa područja grada Niša i šire okoline. Uveren sam da autorka u doglednoj budućnosti treba da bude predložena za neko od visokih društvenih priznanja grada Niša u države društvenih priznanja grada Niša i države Srbije i predlažem da se ta inicijativa zvanično pokrene“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *