Da li će bakšiš postati obavezni deo fiskalnog računa?
U medijima se nedavno pojavila vest da bi uskoro i u Srbiji ostavljanje bakšiša konobarima mogao da postane obavezni deo fiskalnog računa.
Iako će vam gotovo svi konobari reći da je bitna samo dobra volja, u njihovom poslu bakšiš je zapravo veliki deo prihoda. I dok neki kažu da je samo bilo pitanje vremena kada će bakšiš postati obavezan deo fiskalnog računa, iz niškog Udruženja ugostitelja Konstantin ističu da ovakva inicijativa povlači niz drugih problema.
– Za sada ja to vidim kao dodatnih deset odsto poskupljenja ugostiteljskih usluga, u sektoru koji je u vreme korona virusa bio najviše pogođen, nakon toga rat u Ukrajini, poskupljenje svih energenata, namirnica i zato mi sada smatramo da će ovaj dodatni trošak biti ključan za naše mušterije, kaže Bojan Mitić, predsednik udruženja ugostitelja Konstantin u Nišu.
Godinama unazad u mnogim evropskim zemljama napojnica se obračuna od pet do 15 odsto od potrošene sume, dok se u Japanu ostavljanje bakšiša smatra uvredom. U Srbiji napojnica nije obavezna, ali je nepisano pravilo da se konobarima ostavi oko deset odsto od ukupnog iznosa računa. Međutim, nametanje toga kao obaveze i to u tačnom iznosu, nikoga ne raduje.
– Ostavim bakšiš ukoliko imam, nekad više, nekad manje, sve zavisi koji je datum u mesecu, kaže kroz osmeh jedan Nišlija.
Međutim nameće se pitanje, ako bi se i uvela ovakva inicijativa, šta će biti ukoliko su mušterije nezadovljne?
– Ukoliko su zadovoljni, ljudi će ostaviti i više, nekad čak bude i napojnica u visini računa, što mene posebno raduje, jer to znači da će se taj gost ponovo vratiti. Međutim šta će biti ukoliko su nezadovoljni i ne žele da ostave? Da li to znači da ću ja, kao vlasnik restorana, morati iz svog džepa da plaćam, pita se Mitić.
I to su pitanja na koje neko treba da odgovori, kažu iz Udruženja ugostitelja Konstantin. Da li će i kada ovo biti uvedeno kod nas, pokazaće vreme, ali svakako ljudi na ovim prostorima imaju naviku ostavljanja makar simboličnog bakšiša konobaru.