Dan otvorenih vrata na niškom Mašinskom fakultetu

Dan otvorenih vrata na niškom Mašinskom fakultetu

Mašinski fakultet u Nišiu organizovao je danas Dan otvorenih vrata.

Naš fakultet pokušava da dočara budućim studentima šta je to što fakultet nudi, ne samo kroz svoje studijske programe, sva znanja koja mogu studenti da usvoje na našem fakultetu, već i kroz one projekte koje realizuje Mašinski fakultet, odnosno nastavnici i saradnici ovog fakulteta, kaže dekan, prof.dr Goran Janevski.

Ovu manifestaciju već godinama tradicionalno podržavaju renomirane kompanije iz okruženja, gde oni, što budućim što sadašnjim studentima, prezentuju svoje potrebe za svršenim studentima mašinske struke.

Ovo je dobra prilika da se upoznamo sa kompanijama koje su danas došle, jer svaka od njih nudi plaćenu paksu tako da je veoma dobro da svako od studenata može da ide na plaćenu praksu i možemo da se malo bolje upoznamo sa njima i nadam se, jednog dana i ostanemo u jednoj od tih kompanija, tako da je to vrlo dobro, kaže jedna studentkinja.

Ovo su samo dva od mnogih robota koje mi razvijamo od 2016. godine. Robotika se na Mašinskom fakultetu izučava od samih početaka fakulteta, ali smo se od 2016. okrenuli malo praktičnijim rešenjima i pokušajima da na tržište dovedemo neke inovativne proizvode, kroz razne evropske programe, a i one koje podržavaju Fond za inovacione delatnosti Republike Srbije,  istakao je Milan Banić, vanredni profesor Mašinskog fakulteta.

Danas smo prikazali dva robota, jedan je pokretna električna ograda namenjena za ispašu i teranje na ispašu krupne stoke, a drugi je uređaj, odnosno robot za vizuelnu inspekciju železničkog vozila, koje omogućava da se izbegnu nesreće, preduprede i podigne bezbednost žekezničkog saobraćaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *