Dani banice u Beloj Palanci

Dani banice u Beloj Palanci

Dani banice u Beloj Palanci je gastronomska manifestacija koja traje već 17 godina.

Više od 300 učesnika okupilo se ove godine, dok organizatori očekuju da broj posetilaca bude rekordan u odnosu na prethodne godine.

Osim tradicionalne slane banice, organizovana su takmičenja u različitim kategorijama- u pravljenju slatkih i kreativnih banica sa ukusom kupine, kajsije, čokolade…

Od ove godine, organizatori su uveli još jednu novinu- takmičenje novinara u pripremi banice. Predstavnice sedme sile pokazale su na licu mesta svoje umeće, sukale kore i pravile čuvenu banicu. Najbolju sukanu banicu, po mišljenju žirija na čelu sa poznatim Lepim Brkom ( Nenad Gledić) napravila je novinarka Kopernikus medija grupe Ljudmila Ristić Miladinović. Umetnička slika kao nagrada za osvojeno prvo mesto biće joj uručena treće večeri na Danima banice.

Pored banice, na manifestaciji se mogu probati i drugi specijaliteti- štandovi nude kolače, slana peciva… Za tri dana trajanja manifestacije, za posetioce i izlagače je pripremljen kulturno umetnički program i koncerti u večernjim satima, a izvođači su: Crvena jabuka, Željko Samardžić i Dejan Petrović sa svojim Big bendom.

Cena većeg parčeta pite ista je na svim štandovima, 150 dinara, a izbor je zaista veliki i za sve ukuse.

Ukoliko se pitate koja je razlika između banice i pite, dobili smo odgovor od jedne meštanke, koji glasi: “ Banica je pita koju pravimo kad nam iznenada banu gosti, pa ništa ne PITAš, samo praviš „.

Dani banice završavaju se u nedelju, 13. avgusta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *