Dve decenije od pogroma na KiM

Dve decenije od pogroma na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da je pogrom nad srpskim narodom koji su sproveli albanski ekstremisti 17. marta 2004. godine živa i nezaceljena rana na telu srpskog bića, i poručio da će Srbija učiniti sve da zaštiti svoj narod na Kosmetu kako se takva tragedija nikada ne bi ponovila.

Petković je ukazao na to da su albanski ekstremisti tada krenuli da etnički očiste ceo prostor Kosova i Metohije od Srba i svega što je srpsko.

Više desetina hiljada albanskih ekstremista, prema izveštajima OEBS-a i Hjuman rajts voča, krenulo je na Srbe samo zbog toga što su imali drugačije ime i prezime i što su bili drugačije vere, naglasio je on.

Tokom trodnevnog nasilja, kako je podsetio, ubijeno je devetoro Srba, 4.000 Srba proterano je sa Kosova i Metohije, uništeno je više od 900 srpskih kuća, spaljeno 35 crkava i manastira, uništeno više od deset hiljada vrednih fresaka i etnički očišćeno devet sela i šest gradova, među kojima i Priština, u kojoj je nekada živelo 40.000 Srba.

Foto: Fb strana Kosovo I Metohija

Taj zločin, koji se desio u srcu Evrope na početku 21. veka, jeste pre svega velika mrlja na obrazu međunarodne zajednice, koja je u tom trenutku bila prisutna na prostoru Kosmeta i brojala više desetina hiljada pripadnika, koji su, nažalost, nemo posmatrali divljanje albanskih hordi prema svemu što je srpsko, naveo je Petković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *