Gasni interkonektor Srbija- Bugarska

Gasni interkonektor Srbija- Bugarska

Evropska unija i Srbija finansiraju novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske čija je gradnja u toku, a planirano je da se završi u četvrtom kvartalu 2023. godine. Kako je predviđeno projektom, novi gasovod će obezbediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Novi gasovod Niš-Sofija, zajedno sa novim gasovodom u izgradnji između Grčke i Bugarske će diversifikovati izvore energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana i proširiti izvore snabdevanja.

O značaju izgradnje gasnog intekonektora u trenutku velike energetske krize, razgovarali smo sa ambasadorom Srbije u Bugarskoj Željkom Jovićem, koji je i profesor na predmetu energetska i ekološka bezbednost  na Akademiji za nacionalnu bezbednost.

– Prema informacijama koje ja imam, radovi se odvijaju prema utvrđenoj dinamici, prema planu i projektu, kaže ambasador Jović. Značaj je neprocenjiv, u vremenu velike energetske krize, koju nažalost, živimo, značaj svakog novog izvora je neprocenjiv za svaku državu, a naročito za države Zapadnog Balkana. Kada je u pitanju gasni intekonekonektor Srbija- Bugarska, to znači da ćemo mi praktično dobiti mogućnost korišćenja cele gasne infrastrukture Republike Bugarske.

Šta to znači?

– Pre nekoliko meseci, u Sofiji je svečano otvoren rad gasnog intekronerktora Grčka- Bugarska, kojim je Republika Bugarska dobila pristup ne samo azerbejdžanskim izvorištima gasa, nego i tečnom gasu koji bi mogao da se regasifikuje i istovari u jednom novom gasnom terminalu, to je Aleksandropulos u Grčkoj, za koji se očekuje da će vrlo brzo profunkcionisati, ističe ambasador.

– Time ćemo praktično i mi, početkom funkcionisanja gasnog interkonektora Srbija – Bugarska doći u priliku da i mi koristimo te iste kapacitete. Pored ovog pravca koji smo do sada imali, preko Republike Mađarske, pored čuvenog Balkanskog ili Turskog toka, mi ćemo sada dobiti priliku da, osim ruskih izvorišta, dođemo u mogućnost da koristimo i azerbejdžanska izvorišta gasa. Naravno, te količine nisu neograničene, ali u svakom slučaju će taj kapacitet od 1, 8 milijardi kubnih metara gasa na godišnjem nivou, biti dovoljno da dodatno osigura potrebe Srbije za gasom, naglašava Jović.

Novi gasni interkonektor povezaće postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u prestonici Sofiji u dužini od 109 kilometara na srpskoj strani. Sa prečnikom cevi od 700 mm i maksimalnim pritiskom od 55 bara, njegov kapacitet će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što predstavlja 60 odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *