Moje prve reči

Moje prve reči

Uprkos svim tehnikama kojima se služimo, govor je nezamenljiv i zato je svima veoma važan od rođenja, pa do kraja života, kaže za naš portal Violeta Mihailović, logopedica.

Mi krećemo govorom lagano, kroz mesece i godine. Rastemo zajedno. Roditelj ne može i ne treba sve da zna. Koliko je dete staro, toliki je vaš roditeljski radni staž. Budite svesni toga i budite slobodni da pitate, učite, igrate se i beskrajno volite svoje dete svakodnevno, poručuje Mihailović. Nećemo o tome da ljubav ne podrazumeva da je sve dozvoljeno…

Koji su to signali da nešto nije u redu i da treba potražiti mišljenje logopeda, kada govorimo o uzrastu deteta od 15 do 18meseci?

Ako dete ne razume, ne ponavlja PA PA i ne govori.

Ako ne razume kada mu kažete -NE.

Ako ne koristi i ne razume gestove, pokrete.

Ako ne govori najmanje pet reči.

Ako ne razume jednostavne odgovore i jednostavna pitanja.

Ako ima bar jednog segmenta u navedenim opisima, potražite logopeda i razgovarajte sa njim, savetuje Violeta Mihailović.

Logoped će napraviti logopedsku procenu logopedskim testovima propisanim za uzrast.

Daćemo vam savet i mnogo korisnih vežbi koje će pomoći da lako i brzo prevaziđete razvojni zastoj, ublažite tegobe, nedoumice, strepnje. Pitajte logopeda, ne brinite i ne trošite svoje živce i zdravlje pre vremena. Budite hrabri, budite spremni da se suočite što god da je u pitanju. Tu je tim stručnjaka koji će vas razumeti, podržati, pomoći vam ili vas uputiti kod još kvalitetnijih stručnjaka- jer mi to dugujemo deci, vama, budućnosti – da svet i Srbija budu bolje mesto za budućnost, ističe Mihailović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *