I pored visoke cene, raste potražnja za stanovima

I pored visoke cene, raste potražnja za stanovima

Cene stanova u prvom kvartalu ove godine blago su porasle, odnosno 4,74 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Najviši rast cena u odnosu na prošlu godinu, gledano po regionima, beleži se u regionu Južne i Istočne Srbije, kao i u Vojvodini. Cene stanova u Srbiji i u poređenju sa četvrtim tromesečjem 2023. godine su zabeležile blagi rast od 0,78 odsto, navodi RGZ.

Na nivou zemlje, cene stanova u „starogradnji“ su porasle za 4,52 odsto, dok je „novogradnja“, odnosno kupovina od investitora imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,09 odsto.

Prodaja stanova u prvom tromesečju ove godine ostala je na približno istom nivou kao prošle godine, navodi RGZ.

Tokom prvog kvartala došlo je do stabilizacije potražnje za stanovima, sa zabeleženih 10.186 ugovora o prometu stanova (0,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine), uz ukupnu vrednost od 834 miliona evra (2,5 odsto manje nego 2023).

Ako posmatramo regione u zemlji, postoje određene razlike u trendovima na tržištu stanova, navodi RGZ.

Cene su u odnosu na prvi kvartal 2023, porasle u regionu Vojvodine za pet odsto, Gradu Beogradu 4,50 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije za 3,49 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 7,16 odsto.

Prosečan kvadrat novogradnje u Nišu prodavao se u prvom kvartalu ove godine po prosečnoj ceni od 1.490 evra, stoji u  izveštaju Republičkog geodetskog zavoda. Takođe, prosečna cena kvadrata novogradnje u Nišu je bila malo niža prošle godine u isto vreme, tačnije 1.400 evra po kvadratu, dok je u prvom kvartalu 2022. godine bio 1.000 evra.

Kada je reč o starogradnji, prosečna cena u prvom kvartalu ove godine je 1.300 evra po kvadratu, što znači da je cena skočila za 300 evra po kvadratu u roku tri godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *