Kako da neki lokalitet bude na UNESCO listi svetske kulturne baštine?

Kako da neki lokalitet bude na UNESCO listi svetske kulturne baštine?

U okviru posete Srbiji, na poziv grada Niša i Francuskog instituta, Olivije-Anri Sambuki i Fransoa Lakiez, stručni savetnici u okviru Misije Nica i svetska kulturna baština, govoriće o značaju i o neophodnom zalaganju kako bi neki lokalitet postao deo Uneskove liste svetske kulturne baštine.

Zašto je važno za jedno znamenito mesto da dospe na Listu svetske kulturne baštine?

O kulturnoj baštini Nice, kao primeru, govore Fransoa Lakiez i Olivije-Anri Sambuki.

U okviru posete Srbiji  Sambuki i Lakiez, stručni savetnici u okviru Misije Nica Svetska Baština, govoriće o značaju i o neophodnom zalaganju kako bi neki važan lokalitet, kakvih ima i u Srbiji, postao deo Uneskove liste svetske kulturne baštine.

Na francuskom, prevod obezbeđen. Ulaz je slobodan.

Olivije-Anri Sambuki (Olivier-Henri Sambucchi) je glavni kustos i direktor misije Nica Svetska Baština. Od svrstavanja Nice na UNESCO listu svetske baštine zadužen je za upravljanje, konzervaciju i medijaciju upisanog dobra. Pre ove funkcije, od 2010. do 2017. bio je generalni direktor za kulturu grada Nice i Metropole Nica Azurna obala.

Nosilac je najviših nacionalnih odlikovanja Francuske za zasluge.

Fransoa Lakiez (François Laquièze) je savetnik-ekspert za Misiju Nica Svetska kulturna baština. Bio je upravnik za poslove u kulturi grada Pariza.

Utorak 12. mart 2024.
12h
Niš, Gradska kuća, ul. Sedmog jula 2

18h30
Beograd, Narodni muzej, Trg Republike 1a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *