Komemorativni skup povodom četvrt veka od NATO agresije

Komemorativni skup povodom četvrt veka od NATO agresije

Ciljevi NATO alijanse su bili monstruozni, izjavio je general-pukovnik Vladimir Lazarević, na komemorativnom skupu “Da se ne zaboravi”, organizovanom u Nišu, povodom 25 godina od NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije. Skup je počeo simbolično u 12.44 h, po Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija.

Tog 24. marta 1999. godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, a četvrt veka kasnije rane su još sveže. General-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, u to vreme ratni komandant Prištinskog korpusa VJ, istakao je da je jedan od ciljeva bio oteti Kosovo I Metohiju.

Podsećamo svet na tu rezoluciju, na međunarodno pravo. Ono važi za sve članice Ujedinjenih nacija. Krajnje je vreme posle četvrt veka da važi i za našu zemlju. Najteži zločin je što je više hiljada ljudi izgubilo živote, među njima 78 dece i 1139 policajaca i vojnika, rekao je general Lazarević.

Centralno obeležavanje je u nedelju u Nišu, kada će biti otkrivanje spomen-kripte novim kosovskim junacima u Hramu svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu, a u 20 časova u Prokuplju centralna komemorativna akademija, rekao je državni sekretar Ministarstva za rad Dejan Antić Antić.

Komemorativni skup “Da se ne zaboravi!” ima za cilj da podseti na značaj ovog istorijskog događaja, da oda počast žrtvama agresije i da istakne važnost očuvanja sećanja na teške trenutke kroz koje je prošla zemlja. Skup je organizovao Klub generala i admirala Vojske Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *