Maslenicu proslavili niški gimnazijalci

Maslenicu proslavili niški gimnazijalci

U Rusiji se poslednje nedelje uoči Velikog posta, proslavlja Maslenica – drevni praznik, kada cela zemlja peče palačinke. Dočekuje se sa radošću i ispunjen je lepim običajima i veseljem.

Obeležava se uoči tradicionalne ruske Sedmice palačinki, uoči Vaskršnjeg posta.

Na taj način, prastari paganski obred koji simbolizuje dolazak proleća povezan je s krajem nedelje palačinki.

Naziv „maslenica“, prema jednoj verziji, potiče otud što se po pravoslavnom običaju u toku ove sedmice ne jede meso, a još uvek se upotrebljavaju mlečni proizvodi.

Maslenica je najveseliji period narodnog veselja, kada se priprema najviše hrane. Narod ga je uvek voleo i uvek mu je „tepao“ na razne načine: „šećerna usta“, „krčmarica“, „časna maslenica“, „vesela“, „presita“.

Svi običaji vezani za ovaj praznik imaju za cilj da odagnaju zimu i probude prirodu iz sna.

Palačinke su punjene kiselom pavlakom, jajima, kavijarom i drugim ukusnim dodacima, a degustirane su od jutra do večeri, zajedno sa drugim jelima.

Tradicija je bila da svaka domaćica ima svoj sopstveni recept za pripremanje palačinki, i taj recept je prenošen sa kolena na koleno po ženskoj liniji. Palačinke su se pekle uglavnom od pšeničnog, heljdinog, ovsenog i kukuruznog brašna u koje je dodavana kaša od prosa ili griz, a takođe krompir, bundeva, jabuke i slatka pavlaka.

U Rusiji je postojao običaj da se prva palačinka uvek peče za pokoj duše, i ona je davana siromašima radi pomena svih umrlih, ili je ostavljana na prozoru. Palačinke su punjene kiselom pavlakom, jajima, kavijarom i drugim ukusnim dodacima, a degustirane su od jutra do večeri, zajedno sa drugim jelima. Za dane Maslenice vezane su mnoge šale, doskočice, pesme, poslovice i izreke: „U snegu do pojasa, u palačinkama do grla“.

Profesorka  ruskog jezika  Natalija Jovanović je pre više od deceniju pokrenula ideju proslave Maslenice u Gimnaziji Bora Stanković u Nišu.

Maslenica je najstariji ruski praznik, Rusi ga obožavaju, a ja sam želela da se učenici koji pohađaju Gimnaziju Bora Stanković, upoznaju  sa tim praznikom, sa običajima. Vrlo je zanimljivo to što u programu učestvuju ne samo učenici koji uče ruski jezik, nego i ostali đaci, koji uče nemački jezik, engleski, francuski…

Jednostavno, učenici žele da budu što bliže toj ruskoj tradiciji i da budu deo programa.Veliki broj učenika inače učestvuje u vannastavnim aktivnostima i jesu veoma nadareni. Škola ima i specijalni hor Maslenica i tu su se prijavila deca koja naravno znaju da pevaju, ali mnogi od njih ne pevaju u školskom horu, kaže s ponosom Natalija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *