Most na Hisaru

Most na Hisaru

Nije najvažnija misija Vojske Srbije da pruža pomoć civilnim vlastima u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća, ali humani aspketi pomenute misije i činjenica da narod zna da uvek može da računa na ljude u uniformi kada mu bude teško, utiče na međusobno poverenje. Pripadnici Kopnene vojske su se i tokom leta angažovali na pružanju pomoći u vodosnabdevanju ugroženih sela na Pešterskoj visoravni i u opštinama Prijepolje i Ljubovija, ali u ovim vrelim avgustovskim danima zapažamo i neke nove modalitete civilno-vojne saradnje koji nisu nužno vezani za angažovanje vojske u slučaju poplava, požara, suša ili nekih drugih elementarnih nepogoda i nesreća. Ovog puta smo pripadnike inžinjerijskog bataljona Treće brigade KoV zatekli pri obavljanju drugačijih i specifičnijih poslova, vezanih za preventivno delovanje kako do poplava ne bi ni došlo i za postavljanje teškog mehanizovanog mosta u cilju očuvanja arheoloških iskopina na brdu Hisar u Prokuplju.


Prokupačka lokalna samouprava je radove na uređenju brda Hisar i restauraciji arheoloških i istorijskih znamenitosti započela pre tri godine. Istraživanja su potvrdila da se na Hisaru nalazi viševremenski arhitektonski kompleks sa tragovima naseljavanja brda u bronzano, rimsko i vizantijsko doba, kao i u peridu srpskog srednjeg veka, a pronađeni su i vredni artefakti u vidu ranovizantijskog novca, kopče nakita iz 6.veka, germanskog koplja, vizantijskog krsta, kresiva, noževa, grnčarije i drugih predmeta. U toku uređenja celokupnog lokaliteta krenulo se i sa asfaltiranjem puta na brdu Hisar, ali su radnici tokom radova otkrili vredno arheološko nalazište na mestu gde je trebalo da se sagradi budući parking prostor. Stručnjaci prokupačkog muzeja su uradili kampanju iskopavanja tog prostora, ali se postavilo pitanje kako završiti započete radove uređenja lokaliteta, a istovremeno zaštititi arheološka nalazišta? Prokupčani su, kao i mnogo puta ranije, rešenje za probleme potražili u njihovim sugrađanima iz Vojske Srbije. Nadležni su, na molbu organa lokalne samouprave opštine Prokuplje, doneli odluku da prokupački inžinjerci postave teški mehanizovani most kako bi se arheološki prostor zaštitio za vreme iskopavanja i istraživanja, dok bi građevinari nesmetano nastavili poslove na asfaltiranju puta.


Inžinjerijska radna grupa je na brdu Hisar u Prokuplju postavila teški mehanizovani most preko iskopina arheološkog nalazišta. Reč je o mostu koji je dužine dvadeset metara i nosivosti od jedanaest tona po osovini i do 40 tona ukupnog opterećenja. Profesionalno, stručno i efikasno su reči koje najbolje oslikavaju aktivnosti prokupačkih inžinjeraca na postavljanju teškog mehanizovanog mosta kojim su obezbeđeni uslovi za nastavak radova na Hisaru. „ Pripadnicima inžinjerijskog bataljona je drago što su postavljanjem teškog mehanizovanog mosta pomogli u stvaranju uslova za nastavak radova na uređenju prilaza ovom lokalitetu i što su doprineli očuvanju dela iz bogate istorije i kulture Toplice – podvlači kapetan prve klase Miloš Rajković – Most je velike nosivosti i omogućiće nesmetan prilaz i prelazak teške mehanizacije i građevinskih mašina, bez bojazni za bezbednost arheološkog lokaliteta i ljudi koji na njemu rade“.
Zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroslav Antović ističe da zahvaljujući pomoći vojske sada mogu da se završe radove na asfaltiranju parkinga i započnu radovi na citadeli i postavljanju letnje pozornice na Hisaru. Kompleks Hisar je, naravno, pod arheološkom zaštitom i istraživački radovi će se nastaviti u narednom periodu. Rukovodilac arheoloških istraživanja Hisara viši kustos Sanja Crnobrnja Tasić kaže da je treću kampanju arheoloških radova na Hisaru obeležila zadivljujuća pomoć vojske koja je postavila most preko arheološkog nalazišta. „ Ovakva praksa nije zabeležena u srpskoj arheologiji i zapravo predstavlja sjajan kompromis između infrastrukturnih projekata grada i same zaštite arheološkog nasleđa – kaže Sanja Crnobrnja Tasić – Ova akcija pokazuje mogućnosti i putokaz dalje saradnje svih koji rade na zaštiti kulturnog nasleđa Srbije sa vojskom tamo gde to bude potrebno“.


Zanimljivo je da su inžinjerci iz Prokuplja tokom leta aktivno radili i na drugim projektima civilno-vojne saradnje u vidu preventivnog uređenja reka Toplice, Kosanice i Jošanice u kuršumlijskom i blačkom kraju. Ove godine je doneta mudra odluka da se preduzmu preventivne mere kako bi se, koliko god je moguće, poplave sprečile, a važan segment u ostvarivanju tog cilja predstavlja uređenje rečnih korita. Projekti civilno-vojne saradnje u opštinama Kuršumlija i Blace izvedeni su proširenjem rečnih korita Toplice, Kosanice i Jošanice i čišćenjem korita ovih reka od vegetacije i nanosa zemlje. Veruje se da će na ovaj način biti smanjene mogućnosti za bujične poplave, koje proteklih godina nisu bile retke u kuršumlijskom i blačkom kraju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *