Nagla promena vremena loše utiče na zdravlje svih nas

Nagla promena vremena loše utiče na zdravlje svih nas

Pri svakoj promeni vremena naš organizam reaguje. Naročito osobe sa hroničnim bolestima osećaju tegobe, često do te mere da ne pomaže redovna terapija i onda mora izaći naša ekipa Hitne pomoći na teren ili obavimo pregled u ambulanti, izjavila je za tv Kopernikus dr Verica Božić, lekar Zavoda za urgentnu medicinu, a dešava se i da pacijenta uputimo u Klinički centar, kada se proceni da je stanje ozbiljno.

Oblačno i hladno vreme, nakon sunčanog vremena svakako donosdi bezvoljnost kod svih nas, lošije raspoloženje, slabost i malaksalost i to je nekakav početni simptom koji se javlja i kod onih koji nisu bolesni od nekih teških i ozbiljnih bolesti. Najčešće se javljaju pacijenti kod kojih dolazi do poremećaja stanja kod hroničnih pacijenata. Čini mi se da neurološki pacijenti dominiraju, kaže dr Božić, javljaju im se vrtoglavice, glavobolja, dementni i psihijatrijski pacijenti takođe reaguju pogoršanjem stanja. Što se tiče kardiovaskularnih pacijenata, tu se javljaju hipertenzije koje ne mogu da se regulišu redovnom terapijom. Najčešće pomognemo savetom kada pozovu broj 194, međutim, mnogi od njih koji su rezistentni na tu terapiju, zahtevaju i naš pregled na terenu ili u ambulanti urgentne medicine, tako da moramo dodatno reagovati ili čak i poslati na kliniku zbog komplikacija kod takvih pacijenata.

Povećan je broj pacijenata koji pomoć potraže kod nas, prethodne večeri više od stotinu pacijenata se javilo, što je baš veliki broj za radni dan. I na pedijatriji je bio povečan broj, dominiraju respiratorne infekcije sa visokom temperaturom, imamo ponovo nalet stomačnih tegoba. Veliki broj dece ima kombinovano i respiratorne infekcije, uz povišenu temperaturu i mučnine sa povraćanjem i dijarejom.

Ono što čudi sve jeste kako se virusi javljaju sada kada smo imali duži period sunčanog i ekstremno toplog vremena za april, doktorka objašnjava da mi zime praktično i nemamo, tako da je to bio period kada su se virusi uništavali, a sada je sve izmenjeno.

Nemamo klasične zime i verovatno je to razlog, naglašava doktorka Božić, jer je bilo potrebno hladno vreme kako bi se smanjio broj i aktivnost tih virusa. Tako sada imamo aktivnost različitih virusnih infekcija koje se smenjuju – respiratorni, stomačni, kombinovani virusi i uverili smo se da nema pojedinačnih već kombinovanih vorusa. Verovatno je naš imunitet opao još u vreme kovida i sad se samo nadovezuju svi ostali, različite vrste gripa, poddtipovi, tipovi raznorat+zni i to je sada malo teže i dijagnostikovati, a i tertapijski ragovati.

Kako se zaštititi?

Adekvatno ponašanje, ishrana u prvom redu, kaže doktorka Božić. I jačanje imuniteta. Sveže voće i povrće, ponekad dodatno uzimati suplemente, naročito deca koja su osetljivija i stariji hronični pacijenti koji moraju dodavati nešto od vitaminskih suplemenata. Svaki slobodan trenutak iskoristiti za boravak na otvorenom, koristiti sunce kako bismo oslobodili vitamin D, šetati i biti dobro raspoložen i to je ono što će naš imunitet ojačati, kaže doktorka Verica Božić iz nioškog Zavoda za urgentnu medicinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *