Najpopularniji srpski specijaliteti

Poznati portal koji se bavi gastronomijom „Taste Atlas“ objavio je novu listu najboljih jela Srbije. Lista koja je sačinjena na osnovu ocena korisnika ovog sajta sadrži 72 jela. Evo kako su rangirani srpski specijaliteti:
1. Pazarske mantije
Po ukusu podseća na bosanski burek, ali je oblik drugačiji – oblikuju se u kuglice koje se ređaju u tepsiju i zajedno peku, piše Taste Atlas.
2. Leskovački ajvar
Domaći leskovački ajvar je tradicionalni srpski prilog, namaz ili zimnica, koja potiče iz leskovačkog kraja.Pravi se isključivo od lokalnih sorti paprike, poput domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda. Ukus je prijatan i pikantan, ocenjuje portal.
3. Komplet lepinja
Omiljeni doručak stanovnika zlatiborskog kraja, našao se na trećem mestu. Reč je o delikatesu sačinjenom od lepinje, koja se preseče po dužini, a zatim premazuje kajmakom. Unutra se stavlja jaje, pa se zatim kratko peče uz pretop.
4. Leskovački roštilj
Leskovac je, po svemu sudeći, prestonica srpske gastronomije, budući da se na listi nalazi više specijaliteta iz ovog kraja. Reč je o roštilju, koji se priprema na tradicionalan način, a sam postupak i recepturu znaju samo lokalni majstori, piše Taste Atlas.
5. Petrovački kulen
Tradicionalna kobasica iz Bačkog Petrovca pravi se od svinjetine, a jedini dodaci su paprika i so. Neki proizvođači, međutim, koriste i kumin i beli luk, navodi portal.
6. Leskovački voz
Leskovački voz zapravo je gozba sačinjena od različitih jela od mesa i adekvatnih priloga. Čine ga obično ćevapi, pljeskavice, punjeni svinjski file, leskovački uštipci, mućkalica i kobasice, a „voz“ se zaustavlja tek kad gost više ne može da pojede.
7.Užička pršuta
Užička pržuta je vrsta dimljene pršute, koja se tradicionalno priprema u zlatiborskom kraju – Čajetini, Užicu i Novoj Varoši.
8. Sarma
Jedan od sastavnih delova tradicionalne turske kuhinje, sarma, sastoji se od listova lisnatog povrća sa punjenjem. Postoje brojne verzije ovog jela, ali mešavina obično sadrži mleveno meso, pirinač, različite biljne začine, crvenu papriku, mleveni sumak ili paradajz sos, dok omotač obično čine vinova loza, obični ili kiseli kupus, ali i različito lisnato povrće poput blitve“, navodi Taste Atlas.
9. Pljeskavica
Pljeskavica je, prema pisanju Taste Atlas-a, poznata i kao „srpski hamburger“, a reč je o jelu napravljenom od mlevenog junećeg, svinjskog telećeg ili mešanog mesa, sa dodacima različitih začina.
10. Burek sa sirom
Burek sa sirom je, uz leskovačku lepinju, jedan od omiljenih doručaka u Srbiji, a našao se na desetom mestu najboljih jela.