Najpoznatiji svetski matematičari na naučnoj konferenciji u Nišu

Najpoznatiji svetski matematičari na naučnoj konferenciji u Nišu

Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu CAM-FMEN, u okviru konferencijske serije pod nazivom Constructive Mathematics as a Bridge Between Classical Mathematics, Mathematical Education, Philosophy of Mathematics and Computer Sciences – An Appealing Intellectual Unification, organizuje međunarodnu naučnu konferenciju Constructive Mathematics: Foundations and Practice CM:FP 2023 od 26. do 30. juna na Mašinskom fakultetu u Nišu.

Tokom pet dana konferencije, naučnici iz celog sveta predstaviće svoje naučne radove, ali i rezultate vezane za konstruktivnu matematiku. Кako ističe prof. dr Melanija Mitrović sa Mašinskog fakulteta u Nišu, radi se o najvećoj konferenciji od 2012. godine.

– Ovo je druga edicija konferencije Konstruktivna matematika – osnove i primena koja je pod okriljem serije koju smo mi nazvali Konstruktivna matematika kao most koji povezuje klasičnu matematiku, filozofiju matematike, obrazovanje u matematici i nauku o kompjuterima, kaže profesorka Melanija Mitrović, rukovodilac Centra za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu.

– Na konferenciji ćemo imati oko 35 prezentacija, između 40 i 50 učesnika koji dolaze uglavnom iz inostranstva, sa renomiranih univerziteta iz Velike Britanije, sa Kembridža i Univerziteta u Mančesteru, iz Italije, Francuske, Kanade… Ovo je matematika koja ima druge polazne principe u odnosu na ono što mi znamo i učimo u školama o matematici. To je matematika čiji je osnovni pojam algoritam. Kad se pomene algoritam, procedura ovu matematiku svrstava u naprednu matematiku visokih tehnologija koja se izučava uglavnom na najjačim i najpoznatijim univerzitetima u razvijenim zemljama. Mi se borimo da takav vid razvijanja matematičkog znanja prenesemo i ovde. Među učesnicima konferencije su i filozofi, i istoričari, i politikolozi, jer često se kaže da napredovanje u matematici nije samo problem matematičara, to je problem šire drušvene zajednice, ističe profesorka Mitrović.

Ovogodišnja konferencija je posvećena američkom matematičaru Errett Bishop (1928 – 1983) i proslavi 95 godina od njegovog rođenja i 55 godina od štampanja njegove naučne monografije Foundations of Constructive Analysis (FCA). Pojava ove knjige je, po rečima poznatog američkog matematičara Newcomb Greenleaf, označila svojevrsnu revoluciju u načinu na koji matematičari razmišljaju i rešavaju svoje probleme.

CM:FP 2023 je rezultat naučne saradnje CAM-FMEN sa naučnim institucijama: Cognitive Science Network of the Fields Institute for Research in Mathematical Sciences, Canada; International Chair in Mathematical Physics and Applications (ICMPA-UNESCO Chair), University of Abomey-Calavi Benin, saopštili su organizatori.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *