Niš dobio Oko sokolovo, kazne od 1. avgusta

Niš dobio Oko sokolovo, kazne od 1. avgusta

Niš je dobio vozila Oko sokolovo koja će kontrolisati nepropisno parkiranje. Prvih mesec dana biće probni rad, građani će dobijati opomene na kućnu adresu ukoliko su nepropisno parkirali svoj automobil, a od 1. avgusta će početi naplata kazni od pet hiljada dinara. Nezvanične procene su da u gradu nedostaje oko 500 parking mesta, dok se broj automobila na niškim ulicama stalno povećava.

U Nišu ima 3. 600 uličnih parking mesta, samo dve montažne garaže, sa ukupno 190 mesta i jedna podzemna, sa 58 mesta. Samo u toku prošle godine, Parking servis uklonio je oko 7 hiljada vozila koja su bila nepropisno parkirana. Očekuje se da će, uz sistem Oko sokolovo, biti manje nepropisno parkiranih vozila i gužvi, da će trotoari biti prohodniji za pešake, a budžet Grada Niša imaće veće prihode. Komunalna milicija će kontrolisati nepropisno parkirana vozila, a Parking servis na javnim parkiralištima.

– Ulazi u dvorišta su predviđeni samo za to da vlasnik kuće ili garaže uđe, a ne da parkira svoje vozilo na žutoj traci i to će biti prekršaj, kaže Dejan Kovačević iz Komunalne milicije grada Niša. Vozila koja se zaustavljaju na kolovozu sa četiri migavca koji ometaju normlano odvijanje saobraćaja, biće kažnjavani.

– Cilj je modernizacija rada parking servisa, a u skladu sa tendencijom gradske uprave da digitalizuje sve komunalne usluge, u skladu sa e-upravom i njenim načinom funkcionisanja i sa ciljem da se grad Niš promoviše kao pametan grad, izjavio je vd direktora JKP Parking servis Niš Dejan Dimitrijević.

Odlukom o upravljanju javnim parkiralištima koju su niški odbornici usvojili, predviđena je kazna od 5.000 dinara za građane koji se nepropisno parkiraju, dok su kazne za firme i ustanove 60.000 dinara.

– Cilj uvođenja Oka sokolovog nisu kazne, već uvođenje reda na niškim ulicama, rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski i dodala da se nisu bavili računicom za koliko će gradska kasa biti punija od kažnjavanja građana zbog nepropisnog parkiranja.

Snimanje vozila na niškim ulicama će se obavljati svakog radnog dana od 7 do 21 h i subotom do 14 sati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *