Niš: Sadnja drveća povodom Svetskog dana šuma

Niš: Sadnja drveća povodom Svetskog dana šuma

Povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, učenici biohemijskog odeljenja Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu organizovali su akciju sadnje drveća u školskom dvorištu, koju je podržala i gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Vasilije Anđelković, učenik IV razreda kaže da mu ovo nije prvi put da sadi drveće.

Danas sadimo beli jasen i na taj način pokazujemo brigu o prirodi i osećam se bolje kad uradim nešto za svoju sredinu. Za svaku sredinu je bitno da ima ozelenjenog prostora i poručujemo ustanovama i drugim školama koje nemaju toliko zelenila da počnu da se bave više time, kazao je Vasilije.

Na svetski dan šuma, iz Niša šaljemo jednu jasnu poruku da nam je jako važno da štitimo životnu sredinu, da svako drvo donosi čistiji vazduh, a našem gradu je svakako neophodan čist vazduh, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

U proteklih nekoliko godina zasadili smo više od 5000 stabala različitog drveća i sa tim trendom nastavljamo. U tome nas podržava i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, redovno dobijamo sredstva preko konkursa i mislim da zajedno sa skupštinama stanara, sa našim sugrađanima, na njihov predlog, sadimo drveće tamo gde je najpotrebnije.

Gradu uvek nedostaje zelenila, meni je posebno drago što smo uspeli da posle 32 godine napravimo prvi park. Sada uređujemo Čair, zamenjujemo posečeno drveće nekim novim stablima, uređujemo prostor zelenila, posebno Nišku Banju i centralni park i to je naša misija i vizija, duž bulevara, da ima što više zelenila i drvoreda, ali je činjenica da je pojedino drveće koje je sađeno pre 50 i više godina vreme da se zameni i radimo uveliko, jer je proleće stiglo, rekla je gradonačelnica.

Uglavnom smo sve površine koje su stradale od ledoloma ili požara pošumili, izvršili popunu sadnica koje se nisu primile prethodne godine, a što se tiče šuma sopstvenika, njima besplatno delimo sadni materijal, kako bi površine koje žele da ponovo vrate u neko bolje stanje, izvršili sadnju, kazao je Bojan Mitić iz JP Srbijašume u Nišu.

U državnim šumama nema bespravne seče, ima je u privatnim šumama, jer ima dosta starih šumovlasnika koji nisu u mogućnosti da obilaze svoje šume i tu opet mi dolazimo, sačinjavamo zapisnik i obaveštavamo policiju, koja sa šumarskim inspektorima otkriva počinioca.

Najugroženije su šume pored naseljenih mesta. Klimatske promene najviše ugrožavaju šumske ekosisteme i to je posebno primetno u poslednjih dvadesetak godina, naglasio je Mitić.

Svetski dan šuma se obeležava u Evropi od 1971. godine, čime se ukazuje na značaj i važnost šuma kao najsloženijih kopnenih eko sistema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *