Obaveštavanje javnosti o nestalom maloletnom licu

Obaveštavanje javnosti o nestalom maloletnom licu

MUP od 1. novembra pokreće sistem Pronađi me ( Ambert alert) za pronalaženje nestalih maloletnika.

Regulatorno telo za elektronske medije izradilo je Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica u kom je navedeno da medije o nestanku maloletnog lica obaveštava Ministarstvo informisanja, koje oni odmah objavljuju.

Regulatorno telo za elektronske medije izradilo je Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica u kom je navedeno da medije o nestanku maloletnog lica obaveštava Ministarstvo informisanja, koje su mediji u obavezi da odmah objavljuju.

Mediji su dužni da objave u trajanju od najmanje 20 sekundi, u neizmenjenom obliku i identičnoj sadržini koja je dostavljena od ministarstva.

Mediji su dužni da obaveštenje emituju u narednih 48 sati i to u prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta. Nakon isteka 48 sati od prvog objavljivanja, prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja.

Po prijemu informacije upućene od strane ministarstva da je nestalo maloletno lice pronađeno, bez odlaganja se javnost obaveštava o tome. Istovremeno sa prekidom objavljivanja, a u cilju zaštite podatka o ličnosti maloletnika, mediji su u obavezi da bez odlaganja, obrišu sve podatke o nestalom maloletniku – precizirano je u Pravilniku.

Građani će o nestanku maloletnog lica biti obaveštavani putem SMS poruke, prekidom televizijskih i radio emisija, kao i kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *