Obeležena 214. godišnjica bitke na Čegru

Obeležena 214. godišnjica bitke na Čegru

Polaganjem venaca i odavanjem pošte poginulim borcima iz Prvog srpskog ustanka na prostoru spomen kompleksa Čegar obeležena je 214. godišnjica Čegarske bitke.


Bitka na Čegru jedna je od presudnih bitaka, vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka. U boju koji se odigrao 31. maja 1809. godine na brdu Čegar, kod sela Kamenica, nadomak Niša, svojim junaštvom istakao se resavski vojvoda Stevan Sinđelić. Kako bi zaustavio Turke koji su prodrli u srpsko utvrđenje, on je zapalio skladište municije i izazvao eksploziju u kojoj su poginuli srpski i turski vojnici. Turci su glave srpskih ustanika ugradili u Ćele-kulu.

– Na državnoj ceremoniji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je poručio da moramo da pamtimo žrtve junaka za slobodu srpskog naroda. Čegarska bitka je ostala upamćena po velikom, legendarnom, nesvakidašnjem junaštvu srpskih ustanika na čelu sa resavskim vojvodom Stevanom Sinđelićem. Ljudima koji su bili spremni da daju sopstveni život, ali ne i da izgube slobodu za koju su se borili i koju su širom srpskih zemalja želeli da prošire. Treba da govorimo i o drugim stvarima i da izvučemo pouke, koje čitavim budućim pokolenjima našeg roda treba da budu večiti putokaz, rekao je Selaković.

Svake godine na ovaj dan, obeležavanju godišnjice Bitke na Čegru prisustvuje i dvadesetogodišnji potomak Stevana Sinđelića, koji i nosi njegovo ime.

– Svake godine dolazim ovde i ponosim se time što sam dobio ime po njemu. Gde god da odem i da se predstavim svi me zbog imena prepoznaju, priča Stevan.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja kao i predstavnici grada, vojske, policije i boračkih udruženja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *