Otvoren festival Teatar na raskršću u Nišu

Otvoren festival Teatar na raskršću u Nišu

Ovih dana svi putevi vode do niškog Narodnog pozorišta. Predstavom “Oslobođenje Skoplja“ sinoć je počeo treći Festival drame i pozorišta “Teatar na raskršću“. Do 12. septembra, publika u Nišu imaće priliku da pogleda šest takmičarskih predstava iz regiona, a organizatori su najavili i bogat prateći program. Ljubitelji pozorišne umetnosti večeras će moći da pogledaju predstavu „Hrvatski put ka sreći“ kojom počinje takmičarski deo festivala.

Niš je postao balkanska prestonica drame i pozorišta, kao jedini festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost. „Teatar na raskršću“ želi da pokaže sličnosti i razlike kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor. Direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanovića poručuje da je ovaj festival jedinstven pozorišni događaj.

– Treći festival balkanskog kulturnog prostora bez ikakve sumnje donosi jedan uzbudljivi pozorišni događaj. Ovo je prilika da pogledamo sve ono što je najbolje u onome što smo mi nazvali balkanski kulturni prostor i nešto što pokušava da odgovori na izazove savremenog trenutka, kaže Milovanović.

Prve festivalske većeri odigrana je predstava rađena u koprodukciji niškog i leskovačkog pozorišta „Oslobođenje Skoplja“ u režiji Gorčina Stojanovića. Ljubitelji pozorišne umetnosti će do 12. septemba moći da pogledaju deset predstava iz šest zemalja, a selektor je i ove godine imao težak zadatak.

– Meni su uvek naročito zanimljive predstave koje odlikuje osobena poetika njihovih autora ili autorskih timova. Mislim da je to jedna od stvari koja čini predstave festivalskim i to je još jedan poziv publici da dođe da pogleda predstave, ističe Vlatko Ilić, selektor festivala.

Tokom festivala, pozorišnu publiku očekuju i mnogobrojne tribine, izložbe i promocije knjiga, monografija i časopisa. Poslednje večeri festivala biće svečano dodeljene nagrade, a nakon toga će u čast nagrađenih biti izvedena predstava „U raljama života“ Beogradskog dramskog pozorišta i „BeoArt-a“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *