Ovo su pravi heroji!

Ovo su pravi heroji!

– Posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, cilj koji je postavila naša Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš- da se eliminišu sve liste čekanja za kardiovaskularne operacije je ostvaren, objavio je direktor Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić.

Liste čekanja od danas na našoj klinici ne postoje i nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5-15 dana! Od sutra se klinika vraća na redovan režim rada.

Foto: Facebook/Dragan Milić

– Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalazi 42 bolesnika! Operacije koje su se prošle godine čekale 3-4, a nekada i 6 meseci više se neće čekati…
– U ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija a prošle godine za isto vreme 117. Samo je u martu mesecu ove godine uradjeno neverovatnih 98 operacija, istakao je prof.Milić.
– Broj hospitalizovanih bolesnika u prva tri meseca prošle godine bio je 145, a ove čak 353.
– Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3014, a prošle godine 1467.
– Dakle, u odnosu na prošlu godinu došlo je do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija… Jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod 2% (1.98%) uključujući i hitne slučajeve. Niko od pacijenata koji je operisan tokom vikenda nije preminuo (bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvalitet rada. Ova pretpostavka se nije pokazala tačnom, istakao je dr. Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš.

– I sve ove rezultate u ovih 100 dana postigla je ista ekipa ljudi, sa istim ili čak nešto manjim brojem izvršioca u odnosu na prošlu godinu i to govori sve o povećanom obimu posla koji smo imali… Na žalost, broj higijeničara i bolničara smanjen je u odnosu na prošlu godinu što potencijalno može ozbiljno ugroziti rezultate našeg rada i činjenicu da naša klinika gotovo da i nema postoperativne infekcije. Smanjen je i broj anestetičara.

Ponosan na celokupno osoblje klinike koje je istrajno i požrtvovano izdržalo ovaj ekstremno jak tempo rada i ispunilo dato obećanje da će eliminisati liste čekanja. Pošto rad vikendom nije bio plaćen, dokazali su da postoje važnije stvari od novca – a to je briga za pacijenta. Briga za one ljude sa kojima živimo, koje možda i srećemo u gradu a nismo ni svesni da im je pomoć potrebna, ističe dr. Milić.

Zahvalan sam nadležnim što su nam obezbedili dovoljno potrošnog materijala da postignemo ovaj cilj, iako zvanično odobrenje za ovaj dopunski rad nikada nismo dobili… Nadamo se da će klinika biti sagledana sa nabavkom opreme koja nije zanovljena 15 godina i ovde pre svega mislimo na EKK mašinu (imamo samo jednu) i monitore za invazivni monitoring. Takođe se nadamo i prijemu novog osoblja kako bi u normalnom kapacitetu proširili broj i vrstu usluga. Građani Niša i Juga Srbije ali i osoblje naše klinike to zaslužuju, kaže direktor Klinike.

Formiranje Instituta koji građani Niša čekaju duže od 50 godina svakako bi obezbedio jos bolju zdravstvenu uslugu.

Srećan sam što su naši pacijenti dobili novu šansu da uživaju u životu sa svojim najbližima… I naravno, ukoliko u budućnosti bude veći priliv pacijenata koji se ne mogu svi operisati radnim danima, radićemo ponovo vikendima bez finansijske naknade kako bi i oni dobili odgovarajuću i pravovremenu operaciju, istakao je prof. Milić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *