Posle deset godina, Medijana otvorena za posetioce

Posle deset godina, Medijana otvorena za posetioce

Arheološko nalazište Medijana danas je, posle višegodišnjeg čekanja, ponovo otvoreno za posetioce.Kompleks iz perioda rimskog cara Konstantina Velikog bio je zatvoren deset godina zbog rekonstrukcije, iskopavanja, konzerviranja…

– Ovo je rezultat zajedničkog desetogodišnjeg rada Vlade Srbije, grada Niša i Narodnog muzeja u Nišu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Mislim da je Medijana odlično mesto ne samo za turiste, već i za naše učenike i verujem da će ovo biti lokacija brojnih đačkih ekskurzija iz cele zemlje. Biće za nekoliko dana otkrivena i dva nedostajuća mozaika, a razgovarali smo i o narednim koracima, kao što je osvetljenje, što će omogućiti posete u večernjim satima, izjavila je ministarka kulture.

Gojković je istakla da je Medijana prostor i za mnoge manifestacije, jer predstavlja spoj istorije, umetnosti, kulture i obrazovanja i najavila da će Ministarstvo podržati namere za izgradnju zgrade Narodnog muzeja.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obišla je danas lokalitet  sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom kulture Majom Gojković.

– Ponosni smo što posle 10 godina sve što Medijana nudi možemo da predstavimo ne samo Nišlijama, već i brojnim turistima koji dolaze u naš grad. Sada možemo da kažemo da smo dostojni Cara Konstantina, njegovog nasleđa koje je bilo sakriveno od javnosti svih ovih godina. Želim da zahvalim ministarki Maji Gojković i Ministarstvu kulture na podršci, zahvaljujući kojoj je Medijana od danas otvorena za posetioce, navela je Sotirovski.

Gradonačelnica je istakla da je tokom obilaska arheološkog nalazišta na Medijani sa ministarkom kulture razgovarala i o planovima za izgradnju zgrade muzeja i arheološkog centra.

– Prenela sam ministarki da smo doneli odluku da parcelu u centru grada kupimo od Ministarstva odbrane, za izgradnju zgrade muzeja koju grad Niš nema. Takođe, ovo je korak bliže i ka stvaranju arheološkog centra, jer to zaslužuje i Niš i ovaj deo Srbije i verujem da ćemo imati narednih godina arheologe koji će dolaziti da istraže čitav kompleks i da se tako upišemo na arheološku mapu sveta, dodala je gradonačelnica.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *