Repertoar Pozorišta lutaka u Nišu

Repertoar Pozorišta lutaka u Nišu
Foto: Ivan Nikolić/Pozorište lutaka Niš

Tokom ove sedmice u Pozorištu lutaka biće izvedana predstava „Dvanaesto more“ u dva termina, u četvrtak 27. oktobra u 18.00 časova i u nedelju 30. oktobra, u 11.30.

Predstava “Dvanaesto more” bazira se na istoimenoj noveli za decu jednog od najznačajnijih i najautentičnijih pisaca za decu Igora Kolarova, poručuju iz Pozorišta lutaka.

Ova savremena bajka prati period u životu dvanaestogodišnje devojčice Kie, koja se po mnogim stvarima razlikuje od običnih devojčica, kako to Kolarov u svojoj drugoj knjizi kaže “zato što je na svetu previše ostalih devojčica”.

Njena najbolja prijateljica je gospođa Flo, neobična pojava i avanturista, koja je pristutna samo glasom i u vidu pisanih tragova putem pisama i razglednica sa najneobičnijih mesta na zemlji.

Nakon poznanstva sa vršnjakinjom Simonom, dve devojčice dele svoje tajne i zajedno grade svoj neobični svet, čiji je glavni simbol mesečev vrt, trijumf njihove mašte i zanesenosti romantičnim pogledom na svet. Njihovu sreću zamagljuje činjenica da je Simona bolešljiva devojčica i jednoga dana prilikom izrade mesečevog vrta Simona pada u san iz koga se ne budi. Požalivši se gospođi Flo, očajna Kia dobija nagoveštaj da jedan misteriozni ključ vodi ka tigru koji nedostaje, a za koji Kia veruje da je ključ za Simonino izbavljenje i ozdravljenje. Kroz potragu za tigrom Kia sreće neobične bajkovite likove od kojih dobija uputstva koja joj pomažu da ispuni svoju misiju.

Predstava je premijerno izvedena juna 2021. godine, a na Dvanaestom pozorišnom festivalu za decu u Zaječaru u maju ove godine je osvojila Gran-pri.

Predstavu “Dvanaesto more” je režirao Boris Todorović, a uloge tumače: Jelena Đorđević, Marija Cvetković, Aleksandra Pavlović, Toma Bibić, Lazar Nikolić i Srđan Miljković.

Iz Pozorišta lutaka napominju da je preporučeni uzrast za gledanje ove predstave stariji od 10 godina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *