Snežna bajka na prozoru

Snežna bajka na prozoru

Predivan zimski pejzaž, slika koja  „samo što ne progovori“ nateraće vas da zastanete kraj prozora jednog restorana u Nišu.

Jelena Malikov, studentkinja treće godine na Fakultetu umetnosti u Nišu, svoj raskošni talenat pokazala je izradom savršenih crteža na staklu i to – sprejem!

Zimska idila na njenim crtežima izaziva ovih dana divljenje svih koji posete restoran čija su vrata i prozori oslikani. Ne možete, a da ne zastanete ispred crteža na staklu, da ne zapazite veštom rukom iscrtane najsitnije detalje, u koje je Jelena uložila više sati rada.

Na naše pitanje gde pronalazi inspiraciju za stvaranje ovakvih umetničkih dela, odgovara:

– Gledala sam neke stare fotografije, pa sam rešila da probam. I uspelo je! Jedino mi je žao što će, ipak, ovi crteži nestati kada ta stakla budu morala da se obrišu. 

Šta je još, pored spreja, neophodno za rad?

–  Četkica, sprej i krpa. I strpljenje svakako. Nema čoveka koji uđe ovde, a da se ne oduševi. Doduše, vidim na crtežu koji je na ulaznim vratima da su deca dirala ručicama, pa ja dođem i malo to ispravim. Neko dete je nacrtalo srce na mom crtežu i to sam ostavila tako da stoji na vratima, sa osmehom kaže ova mlada devojka, za koju će svet očigledno da čuje, jer, pitamo se, ako ovako slika sprejem, šta li tek četkicom ili olovkom radi?

U kojoj tehnici najradije slikate? 

– Uljem na platnu. Radim i u ostalim tehnikama, a volim i olovkom da crtam, kaže Jelena.

Na naše pitanje da li je talenat nasledila od nekog u porodici, kaže da su svi na neki način povezani sa umetnošću, ali da je dedin brat, koga ona ne pamti, takođe bio slikar.

Jelena je tokom prošle godine učestvovala na zajedničkoj izložbi studenata Fakulteta umetnosti u Galeriji Kulturnog centra u Nišu. Verujemo da je blistava karijera pred Jelenom, da će sigurno brzo uslediti i prva samostalna izložba, jer, priznaćete, neosporan je dar i talenat ove mlade umetnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *