SPC i vernici danas slave Svetu Petku

SPC i vernici danas slave Svetu Petku

Danas je Sveta Petka, takođe poznata i kao Sveti Petak ili Paraskeva. To je praznik u pravoslavnom hrišćanstvu posvećen Svetoj Petki, svetiteljki koja je poštovana u mnogim pravoslavnim zemljama. Sveta Petka se obično obeležava petkom i pada u drugoj polovini oktobra po julijanskom kalendaru.

Sveta Petka je poznata po svojoj isposničkoj i milosrdnoj prirodi, a mnogi vernici je smatraju zaštitnicom i molitvenicom za razne potrebe.

Sveta Petka je bila hrišćanska svetiteljka koja je živela u 11. veku. Ona je rođena u malom selu u Carigradu (danas Istanbul, Turska) i postala je poznata po svojoj dubokoj religioznosti i isposničkom životu.

Sveta Petka je provela veći deo svog života u samostanima i posvetila se molitvi i služenju drugima. Bila je poznata po svojoj ljubaznosti i činjenju dobročinstava. Njen život i dela su je učinili izuzetno poštovanom među hrišćanskim vernicima, posebno u pravoslavnoj crkvi.

Nakon njene smrti, brojni čudotvorni događaji su se pripisivali njenim molitvama i posredovanju. Kao rezultat toga, počela je da se štuje kao svetiteljka i zaštitnica različitih potreba i bolesti, posebno u vezi sa očuvanjem zdravlja i isceljenjem.

Proslava praznika počinje odlaskom u crkvu, gde se obavlja liturgija posvećena Svetoj Petki. Tokom ove liturgije, vernici se mole i prisustvuju pričešću.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *