SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak

SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak

Veliki četvrtak obeležava se u znak sećanja na Tajnu večeru Isusa Hrista i apostola. Na ovaj dan ustanovljena je i Sveta tajna pričešća.

Dan pre nego što je raspet, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim i zajedno sa njima večerao. Dao im je hleb – koji je simbolisao njegovo telo i vino, kao simbol njegove krvi, čime je ustanovljena Sveta tajna pričešća koja se do danas praktikuje. Nakon večere je apostolima oprao noge sa ciljem da njima, a kroz njihovo širenje jevanđelja i narodu, pokaže koliko je važno da služimo jedni drugima.

Tokom večere, Hrist je rekao da će ga jedan od njih izdati, što se, prema Bibliji i dogodilo.

Izdao ga je Juda Iskariotski za 30 srebrenika (tirskih šekela) koje mu je platio jevrejski sveštenik Kajafa.

Crkvena zvona ne zvone jer su ona znak radosti, a vernici se na molitvu pozivaju klepalom. Zvona zvone na Uskrs.

Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog. Uveče se čita 12 odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom, namenjano bolesnima.

Veliki četvrtak je, po biblijskom predanju, jedan od najznačajnijih dana u životu Isusa i njegovih učenika i ujedno poslednji dan Isusove slobode. Po Biblijskom predanju, Veliki četvrtak obeležila su četiri velika događaja: sveto pranje nogu učenicima, tajna večera, čudesna Isusova molitva i na kraju njegovo izdajstvo i hapšenje. Juda je, sa druge strane, shvatio da je to što je uradio strašno.

Došao je u hram i bacio novac, rekavši da je izdao krv nevinu, ali njegovo okorelo srce nije bilo spremno na pokajanje. Nije mogao da se pokaje i moli za oproštaj, zato se u očajanju obesio i tako je dodao sebi i neoprostivi greh samoubistva. I tako je za razliku od Petra (koji je postao jedan od najvećih apostola) ostao zapamćen samo kao izdajnik .

Prvosveštenici nisu hteli da novac koji je Juda bacio stave u blagajnu hrama. Za taj novac je kupljena njiva da bude mesto na kojem će se sahranjivati stranci. Njivu su prozvali „Krvna njiva“, zato što je za krvavi novac kupljena.

Zora sledećeg dana nije najavljivala ništa dobro, bio je to dan Hristovog konačnog stradanja i najvećih muka – Veliki petak.

Na Veliki četvrtak, kao i u petak, farbaju se jaja.

Danas se valja pričestiti, jer se veruje da se i najvećim grešnicima na Veliki četvrtak sve oprašta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *