Srpska proja među 50 najlepših hlebova na svetu

Srpska proja među 50 najlepših hlebova na svetu

Američki CNN uvrstio je srpsku proju na listu pedeset najboljih hlebova na svetu.

Tople kocke srpske proje, odnosno kukuruznog hleba, omiljeni su pratilac raskošnim mesnim čorbama u toj zemlji, piše CNN. To je jelo koje se često sprema sveže za porodične gozbe i služi toplo pravo iz rerne uz slane dodatke, poput kajmaka i čvaraka”, objašnjava u tekstu američki portal.

Proja se takođe nalazi na meniju etno kafana kao obavezno pecivo uz svadbarski kupus.

Foto: Screenshot Coolinarika

Evo liste najboljih hlebova na svetu, po oceni CNN:

Bolani Avganistan, Lavaš Jermenija, Damper Australija, Luči Bangladeš, Pau di keižu Brazil, Montrealski đevreci Kanada, Maraketa Čile, Šaobin Kina, Pan kubano Kuba, Liba Egipat, Pupusas El Salvador, Indžera Etiopija, Baget Francuska, Kačapuri Gruzija, Proja Srbija, Pumpernikel Nemačka, Paibao Hongkong, Rugbred Island, Parata Indija, Roti gambang Indonezija, Sangak Iran, Hleb sa sodom Irska, Hala Izrael, Ćabata Italija, Bami Jamajka, Kare pan Japan, Tabun Jordan, Roti kanai Malezija, Malteški hleb (Il-Ħobż tal-Malti), Malta, Tortilje Meksiko, Kobz kesra Maroko, Prženi hleb narod Navaho, Tigrov hleb Holandija, Paraoa revena Novi Zeland, Lefse Norveška, Podplomik Poljska, Broa Portugalija, Korovaj Rusija, Pane karazau Sardinija, Gjeran pang (hleb od jaja) Južna Koreja, Apam Šri Lanka, Kisra Sudan i Južni Sudan, Limpa hleb Švedska, Đevrek Turska, Krampet Velika Britanija, Biskviti Velika Britanija, Non Uzbekistan, Arepa Venecuela, Malavah Jemen.

Ukoliko želite da napravite proju, evo jednostavnog recepta:

PROJA

12 supenih kašika kukuruznog ili projenog brašna

4 supene kašike pšeničnog brasna

3 jajeta

1 čaša (2dl) jogurta

1 čaša (2dl) mineralne vode

300 gr sira

1dl ulja

1 kesica praška za pecivo

Sve sastojke sjediniti i izručiti u tepsiju.

Malo susama po želji

Peći 20 do 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni, kada dobije zlatno braon boju i odvoji se malo od zidova tepsije, znaćete da je pečena.

Prijatno ! Ako do sada niste, predlažemo da obavezno probate proju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *