Sutra je Bogojavljenje

Sutra je Bogojavljenje

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Bogojavljenje. Ovo je jedan od najvećih hrišćanskih praznika za koji se vezuju narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja, za Krstovdan.

Evo nekih od verovanja i običaja koje narod poštuje:

Otvaranje nebesa je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Ljudi veruju da se dan pred Bogojavljenje, tačno u ponoć, otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogleda nebo i zamisli želja za koju se veruje da će se sigurno ostvariti.

Običaj je da neudate devojke veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se veruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati.

U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade devojke odlaze do izvora, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Nakon toga, zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sekire, jer se veruje da će se na taj način izbeći svađa među njima. Takođe, narod veruje da se na taj dan može predvideti I kakvo nas vreme očekuje.

Ako, recimo, na taj dan bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna, a vedro vreme najavljuje sušnu godinu.

Na Bogojavljenje, širom Srbije se pliva za Časni krst.

U reku se baca Časni Krst, a najhrabriji se takmiče ko će prvi stići do njega. Za onog ko prvi dopliva do krsta, veruje se da će imati sreće tokom cele godine. Poslednjih godina, plivanje za Časni krst se organizuje i u bazenima. U Nišu je zakazano za 12 sati na bazenu Čair.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *