Sve mlađe žene prijavljuju nasilje

Sve mlađe žene prijavljuju nasilje

Od početka godine do danas ubijeno je čak devet žena. Veliki broj žena godinama trpi nasilje, jer zbog straha nisu spremne da prijave nasilnika. Sigurna kuća u Nišu, tokom 12 godina postojanja, pružila je pomoć i podršku žrtvama nasilja. Kroz ovu ustanovu do sada je prošlo je više od 1000 korisnika.

– Nasilje u porodici je jedan veliki društveni problem, ali mogu da kažem da ima pomaka, jer Zakon o sprečavanju nasilja u porodici zaista daje rezultate, mada ne možemo da kažemo da smo ovaj problem rešili. Tokom 2022. godine na smeštaju u Sigurnoj kući u Nišu bilo je ukupno 96 korisnika, od početka ove godine, za protekla dva meseca bilo je njih 30, kaže direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić.

Došlo je do pomaka u pravnoj zaštiti žrtve, ali strah i dalje sprečava veliki broj žena da uđu u sistem zaštite.

– Sve mlađe žene prijavljuju nasilje, upravo to govori naša statistika. Mi smo ranije na smeštaju imali žene starije od 40 godina, sada je situacija potpuno drugačija. Žene imaju više poverenja u državu, u zakone, u institucije i mi smo mnogo radili na promeni svesti, kako bi uticali na žene da prijave nasilje, kaže Šćekić.

– Nažalost, Sigurna kuća nikada nije bila prazna i dobro je da u ovom gradu postoji ustanova koja je tu kada je najteže, u situaciji akutnog nasilja, onda kada je neko izbačen na ulicu, kada je pretučen, kada nema gde… Mi smo dostupni 24 časa, da u svakom trenutku prihvatimo ženu žrtvu nasilja i pružimo sve ono što joj je potrebno kako bi mogla da nastavi jedan normalan život, zaključuje Šćekić.

Moralna, ali i zakonska obaveza svakog je da prijavi nasilje u porodici nadležnoj instituciji. Nasilje možete prijaviti policiji i javnom tužilaštvu, centru za socijalni rad i zdravstvenoj ustanovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *