Svetski dan zdravlja – 7. april

Svetski dan zdravlja – 7. april

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najmanje 140 zemalja priznaju zdravlje kao ljudsko pravo u svom ustavu, ali sve zemlje ne donose i ne sprovode zakone tako da osiguraju pristup stanovništva potrebnim zdravstvenim uslugama.

Povodom Svetskog dana zdravlja, ukazujemo na važnost pristupačnosti svakog pojedinca zdravoj hrani, vodi, dobrim uslovima života i rada, ali takođe i na važnost dostupnosti zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i slobodi“, rekla je pomoćnica direktora za kvalitet iz Centra za promociju zdravlja iz Instituta za javno zdravlje u Nišu Roberta Marković, na forumu povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja.

Zdravstvene usluge treba da budu dostupne, efikasne, efektivne, jednake za sve, integrativne i kontinuirane, dodaje Marković.

Ove godine, stavljen je akcenat na ulogu i značaj dve profesije koje su, kako kaže, izuzetno važne u svakom zdravstvenom sistemu, a to su medicinske sestre i tehničari.

U Srbiji radi 56.000 medicinskih sestara i tehničara, što je jedna prava „vojska“, ali potrebno je kontinuirano raditi na povećanju njihovog broja, izjavila je Marković.

U niškom Domu zdravlja lekar, medicinska sestre i tehničari su jedan tim koji radi na istom zadatku, ističe načelnica Opšte službe Doma zdravlja Niš Danijela Cvetković.

Svaki pacijent kada dođe u zdravstvenu ustanovu, prvi kontakt ima sa medicinskom sestrom ili tehničarom, ta komunikacija je važna. Oni rade na pružanju terapijskih procedura, intervencije i previjanja, delom i skrininga, na imunizaciji, u savetovalištima, idu na teren. Zaista imaju veliku i važnu ulogu – kaže Cvetković.

 

Ovogodišnji Svetski dan zdravlja obeležava se pod sloganom „Moje zdravlje, moje pravo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *