Svilen konac osvojio publiku

Svilen konac osvojio publiku

Na trećoj večeri Filmskih susreta u Nišu, sinoć je publika uživala u dva filma- Svilen konac i Sveta Petka.

Radnja prvog filma prati život mladog Miše, kome je umrla majka i koji živi na selu sa bakom i ocem, koji je tvrdokoran čovek i pokušava da sputava sinovljeve snove. Izuzetno nadaren mladić koji svira violinu koju mu je majka kupila, uspeva da ostvari svoje snove kada sretne drugaricu iz detinjstva Emu…

„Svilen konac”, reditelja Damira Romanova,  ako je suditi po broju gledalaca i aplauzu nakon filma, veoma se dopao niškoj publici.

Za razliku od onih glumaca koji su bojkotovali niški festival, protagonisti ovog filma su se poklonili publici. Reditelj Damir Romanov, glumci Nedeljko Bajić, Aleksandar Stojković – Piksi i Nevena Ignjatović izašli su na Letnju pozornicu, dok Andrej Nježić nije mogao da dođe u Niš, ali mu je atmosferu i reakciju publike uživo preko mobilnog telefona preneo reditelj filma.

Film Sveta Petka  prati život pobožne mlade Paraskeve. Upoznajemo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja.

U ovoj biografskoj drami nastaloj po istinitoj priči i bestseleru “Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović, uloge tumače: Milena Predić, Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj i nekoliko jordanskih glumaca. Film Sveta Petka sadrži nešto više od trećine knjige, nije obrađen ceo roman Petkana u filmu, rekao je na pres konferenciji Hadži Aleksandar Đurović, scenarista i reditelj.

Moja ideja da se snimi ovaj film nastala je 2008. nakon što sam radio zvučnu knjigu po romanu „Petkana“. Ta ideja se u meni razvijala i ja sa tom knjigom živim već dvadeset godina, od kada je roman izašao.

Majku jedne od najpoštovanijih svetiteljki u pravoslavlju u filmu igra Jadranka Selec. Na pitanje kako se pripremala za ovaj jedinstveni umetnički zadatak, glumica je rekla da prosto ne ume o tome da govori.

Ja sam toliko emotivno vezana, htela sam da se na neki način poistovetim s Petkanom i ja sam potpuno neobjektivna, ja mnogo volim ovaj film i za mene je savršeno urađen. E, sad, šta sam ja tu doprinela i to ne znam, pošto sam prosto išla emocijom svojom pa kako je bilo, bilo je.

Ulogu Svete Petke je maestralno dočarala Milena Predić. Glumica Milica Stefanović tumači lik Demona koji iskušava Svetu Petku na njenom putu.

Ja sam imala srećnu okolnost i to tek sada kad razmišljam o tome, shvatam da nisam bila baš prvi izbor za ovu ulogu i onda kad me je Aleksandar zvao, nisam imala puno vremena da razvijam strahove, anksioznost, opterećenje šta ću i kako ću… Najteže mi je bilo dok nisam otišla u Jordan, a onda sam po osećaju radila i zadovoljna sam kako je sve to prošlo, rekla je mlada glumica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *