Uhapšeni teroristi, raste broj stradalih

Uhapšeni teroristi, raste broj stradalih

Foto: Maksim Blinov/RIA Novosti

Istražni komitet Rusije saopštio je da su osumnjičeni za napad uhapšeni nedaleko od ukrajinske granice.

Do sada je potvrđeno da su 83 osobe poginule, među kojima i troje dece, u terorističkom napadu u koncertnoj dvorani Krokus na severozapadu Moskve, u petak uveče, 22. marta.

Napadači su otvorili vatru, nakon čega je došlo do eksplozija i požara. Gotovo u potpunosti je uništio gornje spratove zgrade. Do sada je vatra obuzdana. U gašenju požara učestvovalo je 477 ljudi i 183 komada opreme.  Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak za teroristički napad. U Brjanskoj oblasti zaustavljen je jedan od automobila koji je prolazio pored pravca, pišu Baza i 112. Gazeta.ru.

Interpol je spreman da podrži istragu o terorističkom napadu na Crocus Citi Hall. Ovo je izjavio generalni sekretar organizacije Jirgen Štok na svojoj stranici na društvenoj mreži X.

Najoštrije osuđujem napad na Crocus Citi Hall, to je užasan čin protiv nedužnih civila. Interpol je spreman da podrži ruske vlasti u istrazi“, napisao je Štok.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson rekla je da su SAD u martu dobile informacije o pripremi terorističkog napada u Moskvi i podelile ih sa Rusijom, na osnovu dugogodišnje prakse „obaveznog upozorenja“ u takvim slučajevima.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da hospitalizovano 107 povređenih koji su smešteni u 12 bolnica širom Moskve. Polovina se nalazi u teškom stanju. Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da se među poginulima nalazi i troje dece. Među povređenima se nalazi petoro maloletnika od kojih se jedno dete nalazi u teškom stanju.

Ruski mediji tvrde da su u pitanju teroristi poreklom iz Ingušetije i policija traga za njima. Očevici su posvedočili da su napadači na koncertnu dvoranu „Krokus“ u Moskvi izgledali kao da su poreklom „iz Azije i sa Kavkaza“ i da su komunicirali na „stranom jeziku, a ne na ruskom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *