U čast junaka Toplice

U čast junaka Toplice

Danas je na Trgu palih boraca u Prokuplju održana državna ceremonija obeležavanja 106 godina od Topličkog ustanka, kojoj su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane Siniša Radović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Miodrag Ivanović, zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Slađan Stamenković, komandant Treće brigade pukovnik Dragan Antić, komandant prokupačkog garnizona potpukovnik Borko Bućković, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, MUP-a, Topličkog okruga, lokalne samouprave Prokuplja, boračka udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, građani Toplice i Prokuplja.

Na početku ceremonije je sveštenstvo crkve „Svetog Prokopija“ održalo parastos palim junacima u Topličkom ustanku, dok su delegacije Vlade, Vojske Srbije, Topličkog okruga, grada Prokuplja i boračkih udruženja polaganjem venaca odale počast poginulim borcima. U ime Vlade Srbije, venac su položili državni sekretari Zoran Antić, Nemanja Starović i Miodrag Ivanović, delegaciju Vojske Srbije činili sugeneral-major Slađan Stamenković, pukovnik Dragan Antić i potpukovnik Borko Bućković, dok je delegaciju SUBNOR-a predvodio član predsedništva ove organizacije pukovnik u penziji Anđelko Milićević.

Državni sekretar u Ministаrstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić je u svom govoru podsetio na značaj jedinog ustanka na teritoriji koju su okupirale Centralne sile u Prvom svetskom ratu i na junaštvo naroda Toplice u toj 1917.godine. U kulturnom delu programa učestvovao je hor crkve „Svetog Prokopija“, prokupački pesnik i glumac Srđan Živković i Ivan Stojanović.

Današnjom ceremonijom su završene višednevne aktivnosti u Prokuplju, Kuršumliji i kuršumlijskom selu Mačkovac, kojima je obeleženo 106 godina od Topličkog ustanka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *