Vojni policajac sprečio pljačku u Leskovcu

Vojni policajac sprečio pljačku u Leskovcu

Epilog je dobila akciona drama, nalik scenama iz američkih kriminalističkih filmova, koja se krajem prošle godine odigrala u leskovačkom marketu „Zlatan trag“.

Pripadnik vojne policije Vojske Srbije Srđan Jovanović je odlukom načelnika Generalštaba VS generala Milana Mojsilovića vanredno unapređen u čin zastavnika zbog hrabrog postupka, sprečavanja pljačke i zaštite života ljudi na javnom mestu.
Šta se u stvari dogodilo 14.decembra 2021. godine? Naoružani maskirani napadač je otimao kesu sa novcem od prodavačice u leskovačkom marketu „Zlatan trag“, u ulici Žikice Jovanovića Španca, dok su ga ispred marketa čekla dvojica saučesnika. Sličnih pljački u pomenutom marketu bude nekoliko svake godine, a verovatno bi se i ova završila uspešno za pljačkaše da ovog puta nisu imali nesreću da se u marketu nalazio hrabri i snažni vojni policajac zastavnik Srđan Jovanović. On je obavljao redovnu porodičnu kupovinu u marketu iz komšiluka, ali je dobivši informaciju da se na kasi dešava pljačka odmah krenuo ka prednjem delu marketa.

„Kupovao sam svakodnevne potrepštine, kada mi je prišao dečak i rekao da se na kasi dešava oružana pljačka“ – kaže zastavnik Srđan Jovanović – Uputio sam se ka kasi bez trenutka razmišljanja ili straha, a kada sam prišao osetio sam miris biber-spreja, koji je pljačkaš koristio da onesposobi kasirku. Pljačkaš je levom rukom uperio pištolj u kasirku i tražio joj novac, da bi potom uperivši pištolj u mene rekao – Da se nisi makao, ubiću te! U tom trenutku je krenuo da desnom rukom uzima novac (oko 80 hiljada dinara), što sam iskoristio da ga pesnicom udarim jako u predelu vrata. Pao je na pod, ali mu se ruka ukočila, verovatno od straha, tako da nikako nisam uspeo da mu izbijem pištolj iz ruke. Izvukao sam ga ispred marketa, gde je on nastavio da viče „Ubiću te sad!“ Uzeo je staklenu flašu i zamahnuo da me udari, izbegao sam udarac, ali sam se tada okliznuo na barijeru ispred marketa. On je tada pobegao u nepoznatom pravcu“.

Policija je izvršila uviđaj i razbojnik je verovatno brzo uhvaćen, pošto su nadzorne kamere snimile čitav događaj. „Policajci su mi čestitali na hrabrosti, posebno na tome što sam uspešno zaštitio živote građana – govori Srđan – Supruga Ana se jako uplašila, ali je zato moj desetogodišnji sin Nikola oduševljen onim što sam učinio. Zadovoljan sam što sam sprečio da dođe do pljačke, a možda i do stradanja ili ranjavanja nekog od prodavaca ili kupaca u marketu. Video sam da su radnici i kupci u velikoj opasnosti, a moj profesionalni poziv je takav da sam osećao i obavezu da zaštitim slabije i nemoćne. Bilo je opasno, nikome nije prijatno da bude ispred uperenog pištolja, ali verovao sam u sebe i svoje sposobnosti i da ću bezbedno savladati pljačkaša. Da se opet desi, isto bih postupio“.

Zastavnik Jovanović stanuje u kući koja se nalazi dvadesetak metara od marketa, čiji vlasnik mu se ubrzo zahvalio u ime svih radnika. Vlasnik marketa Stefan Stojanović je rekao da bi retko ko tako reagovao u sličnoj situaciji, dok poslovođa Aleksandra Spasić, kasirka Suzana Marjanović i radnica Gordana Sekulovska uglas govore: „Svaka čast Srđanu“. Kasirka Suzana Marjanović je još uvek u stanju šoka zbog napada koji je doživela i kako kaže ne zna šta bi se dogodilo da hrabri komšija iz vojne policije nije onesposobio razbojnika.

Tačno je da je vojni policajac imao iskustvo i sposobnosti i da je mogao da spreči pljačkaša u razbojništvu, ali je od toga još važnije da je hteo da pomogne i smeo da krene na pištolj. Upitajmo se, koliko nas bi na isti način postupilo u sličnoj situaciji? Verujemo da baš zato ne bi bilo dobro da ova priča stvori privid kako je delo zastavnika Jovanovića nešto što se podrazumeva. Te večeri je, uostalom, bilo još očevidaca, koji su, kada su videli šta se događa, sedali u automobile i bežali sa tog mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *