58. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu

58. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti Niš“ biće održan od 26. avgusta do 1. septembra na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi. U zvaničnom, takmičarskom delu 58. festivala biće prikazano 14 filmova, od kojih je čak osam premijera.

– Ove godine, nikad više filmova na Letnjoj pozornici, još od onog jugoslovenskog perioda kada je bilo po 16 ostvarenja po godini. Ove godine će biti 14 filmskih ostvarenja i biće nekih večeri kada će biti i po tri filma, pošto neki od filmova nisu tako dugi, kaže Dejan Dabić, selektor Festivala.

– Ono što je za publiku najvažnije, imaćemo jednu svetsku premijeru, to je film “Što se bore misli moje” po čuvenoj pesmi kneza Mihajla Obrenovića i taj film govori o njemu, uoči atentata 1868. godine, dakle film epohe i priča o Kneževini Srbiji i tu je jako dobra glumačka podela – od Dragan Mićanovića, Miloša Timotijevića, Nataše Ninković itd, ocenjuje Dabić. Film će odmah nakon Filmskih susreta krenuti u bioskopsku distribuciju na jesen. Imamo jednu festivalsku premijeru, to je jedan omladinski film “Svilen konac” Damira Romanova, koji govori o jednom dečaku koji živi na selu, veoma je talentovani violonista i ima probleme sa tvrdokornim ocem kojeg igra Aleksandar Stojković Piksi, a tu je i njegova baka koju igra Olga Odanović. S jedne strane ima podršku, sa druge nema i pokušavaju da ga zadrže na selu, a on bi da studira na Muzičkoj akademiji… Imamo i šest ostvarenja koja će biti niške premijere, to su filmovi koji su prikazivani na nekim drugim festivalima u toku ovog leta, ali nisu imali bioskopsku distribuciju i koji će za gledaoce u Nišu zapravo biti premijere, ističe Dabić. Praktično, od 14 filmova, mi imamo čak 8 filmova koje naša publika nije bila u prilici da vidi.

– Nagrade su, kao i ranijih godina, Gran pri Naisa, Car Konstantin, Carica Teodora, Povelja za izuizetnu žensku i mušku ulogu, nagrada za mušku i žensku epozodu i jedna nagrada za debitantsku ulogu. Ako bude bilo značajnih glumačkih ostvarenja glumaca iz regiona koji nemaju srpsko državljanstvo, možda će biti dodeljena i neka plaketa za stranog glumca, to je žiri koristio prethodnih godina, ali to je nagrada koja nije obavezujuća, dodaje Dabić.

– Ove godine, laureat nagrade “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu je Mirjana Karanović, naša velika filmska, televizijska i pozorišna glumica. To je zapravo strukovna nagrada koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije na predlog prethodnih dobitnika nagrade, a ona se, po pravilu, uručuje na Festivalu glumačkih ostvarenja, ističe selektor Festivala. Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da će nam gost biti i prethodni dobitnik nagrade Slavko Štimac, koji ove godine, 28. avgusta, predstavlja monografiju čiji je pisac Marko Misirača i biće prikazan dokumentarac o njemu, Slavku Štimcu, koji je producirao Centar film iz Beograda, kaže Dabić.

Prve večeri, u subotu 26. avgusta, publika će moći da pogleda filmove “Trag divljači” u režiji Nenada Pavlovića, “Ko živ, ko mrtav” Radeta Ćosića i “Ovuda će proći put” Nine Ognjanović.

Druge večeri, na programu su filmovi “Usta puna zemlje“ Puriše Đorđevića, „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i „Manja“ Nikole Končarevića.

U ponedeljak će biti prikazan film „Svilen konac“ u režiji Damira Romanova i „Sveta petka- krst u pustinji“ Hadži Aleksandra Đurovića.

Utorak: Filmovi “Koma” Petra Jakonića i “Vera” Nedeljka Kovačića.

U sredu će biti prikazani „Momak i devojke“, u režiji Ivice Vidanovića i „Oluja“ Miloša Radunovića.

Na završnoj večeri, u četvrtak 1. septembra, na programu će biti filmovi „Što se bore misli moje?“ i „Indigo kristal“ Luke Mihailovića.

Direktor festivala je Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, a umetnički direktor je Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *