Niška buregdžijada

Niška buregdžijada

Ako ste mislili da burek može da se pravi samo sa sirom, mesom i spanaćem, pogrešili ste. Niški pekari svake godine eksperimentišu sa novim ukusima, pa se sada, na čuđenje mnogih, pojavio burek sa pasuljem i kobasicom, eurokremom, čia semenkama… Reakcije posetilaca su različite. Dok jedni kritikuju uvođenje novih ukusa, ima i onih koji to rado probaju. Nišavski kej kod Oficirskog doma ovih dana biće mesto okupljanja svih onih koji vole burek.

– Ovogodišnji 20. Dani bureka u Nišu imaju ponudu i za one koji su konzervativni, preferiraju ukus bureka sa sirom, mesom, spanaćem, jabukom i koji kažu “ostalo mi ne probamo” i za one mlađe, hrabrije, koji vole da eksperimentišu da probaju zaplanjski burek, moravski, burek sa sirom i slaninom, sa pasuljem i kobasicom, burek sa pavlakom i ljutim papričicama i još mnogo drugih, kaže organizator Bratislav Vukadinović.

Kao i svake godine, organizuju se takmičenja-za najboljeg majstora bureka.

U kojim se kategorijama takmiče učesnici?

– Ove godine smo odlučili da imamo dve vrste nagrada. Jedna će biti po oceni stručnog žirija, a jedna po oceni publike, tako da očekujemo da će dva tehnologa iz Prehrambeno hemijske škole da dođu, uz našeg pekara Vladicu Anđelkovića. Jedini proizvod u Nišu koji ima tradiciju, koji Nišlije obožavaju i koji je redovno na meniju svih sugrađana je niški burek, kaže Vukadinović. Ponosno smo što proizvodimo niški brend i u narednom periodu ćemo probati da ga brendiramo, da to bude pravi brend Niša i da kao takav bude poznat ne samo u Srbiji kao što je i poznat, nego i širom naše zemlje.

Kada je davne 1498. godine došao u Niš, turski pekar Mehmet Ogluiz iz Istanbula nam je doneo na poklon recept bureka, te zato ovaj proizvod smatram niškim, kaže Vukadinović.

Kada stranci dođu u Niš, oni kažu: “ Vaš roštilj je predivan, rakija izvrsna, ali burek je pravi delišes, to nismo u životu probali”, kaže Vukadinović.

Dani bureka traju do nedelje, 20. avgusta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *