80 godina od stradanja meštana Belanovca u Drugom svetskom ratu

80 godina od stradanja meštana Belanovca u Drugom svetskom ratu
Foto: gradleskovac.org

Komemorativnim skupom u Belanovcu obeleženo je 80 godina od stradanja 45 meštana ovog i susednih sela, koje su streljali bugarski okupatori.
U ime grada Leskovca, venac na Spomen-obeležje u Belanovcu položili su dr Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca, i Zoran Vukašinović, sekretar Skupštine grada Leskovca.
Tom prilikom,  dr Dimitrijević, je rekla:
„Na današnji dan, pre tačno 80 godina, došlo je do stravičnog stradanja meštana sela Belanovce. Bugarski fašisti su dan ranije, 17-og februara, nakon krvavog pira koji su počinili nad građanima Bojnika i Puste Reke, izvršili i ubilački pohod nad nedužnim građanima sela Belanovce.
Nijedan narod na svetu nije pretrpeo takva stradanja i strahote kao što je srpski narod doživeo u Prvom i Drugom svetskom ratu. Odajući poštu nedužno stradalim žiteljima sela Belanovce, želimo da poručimo da se ovakva stradanja ne ponove, ali i da se ne zaborave.
Mi, sadašnje, i buduće generacije, prisećamo se slavne prošlosti, ali ćemo se truditi da izgradimo još lepšu budućnost. Neka je večna slava svim nedužno stradalima na ovom mestu.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *