Apel iz MUP-a

Apel iz MUP-a

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na građane da poštuju propise o zaštiti od požara, posebno zabrane o spaljivanju rastinja na otvorenom i loženja vatre u šumskom kompleksu.

MUP apeluje na građane da budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara.

Zbog predstojećeg perioda toplog i suvog vremena pogodnog za nastanak i brzo širenje požara na otvorenom prostoru koji predstavljaju opasnost za živote i zdravlje građana i mogu prouzrokovati velike materijalne štete – saopštio je Sektor za vanredne situacije MUP-a.

Takođe, apeluje se na građane i da ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Podsećamo naše građane da je Zakon o zaštiti od požara jasan i precizan i zabranjuje spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, kao i biljnih ostataka strnih useva i smeća. Istim zakonom zabranjeno je i loženje vatre u šumskom kompleksu, kao i na udaljenosti 200 metara od ruba šume – izjavio je Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije.

Ukazuje da su kazne za pravna lica koja spaljuju strne useve, biljne ostatke i smeće na otvorenom prostoru u iznosu od 300.000 do milion dinara, a za fizička lica od 10.000 dinara.

Takođe, fizička lica koja ne poštuju odredbe zabrane spaljivanja u okviru šumskog kompleksa i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, kazniće se u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara – precizirao je Milenković.

Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim pripadnicima MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *