Belvedere – barokni dvorac sa galerijom najpoznatijih slika

Belvedere – barokni dvorac sa galerijom najpoznatijih slika

Palata Belvedere se svrstava u jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija Beča. Belvedere na italijanskom jeziku znači lep pogled, a pogled na ovaj dvorac, kao i sa njega, to zaista jeste. Belvedere kompleks se sastoji od dva manja dvorca, gornji i donji Belvedere, koji zajedno čine jedan impresivan kompleks. Belvedere je barokni dvorac, kao i većina građevina u Beču. Dvorac je podignut je u 18. veku kao letnja rezidencija princa i čuvenog vojskovođe Eugena Savojskog (1663–1736). Poznati barokni projektant je Johan Lukas fon Hildebrant, a Belvedere je njegovo najpoznatije delo.

Godine 1697, princ Eugen je počeo uređenje parka i izgradnju svog letnjikovca, da bi 1714. godine, počela izgradnja palate donji Belvedere, koja je, iako sagrađena za potrebe uživanja, kao galerija, kasnije postala rezidencija. U centralnoj Mermernoj dvorani dvorca se nalazi freska koju je oslikao Martin Altomonte. Na njoj je princ Eugen predstavljen kao Apolon, Bog lepote, umetnosti i Bog muza. Ova, nekada letnja rezidencija jednog vojskovođe, pretvorena je u muzej, a na jednom od spratova se nalazi najveća kolekcija slika na svetu, poznatog umetnika Gustava Klimta. Osim njegovih dela, tu se nalaze dela Van Goga i Kloda Monea.

Do 1723. nikao je i Gornji Belvedere, čiji je projektant ponovo bio fon Hildebrant. Ovaj dvorac je bio letnja rezidencija princa Eugena. Freske su oslikali Karlo Karlone i Frančesko Solimena. Čitav kompleks popunjen je divnim vrtovima i parkovima koji jako podsećaju na francuski Versaj, a neki od njih su: Alpski vrt (Alpengarten) koji važi za najstariji u Evropi, a poznat je po mnogobrojnim japanskim bonsai biljkama. Botanička bašta (Botanischer Garten) koja je napravljena za vreme Marije Terezije 1754. godine. Komorski vrt (Kammergarten) u kome je princ Eugen često boravio kada je želeo da bude sam i da na miru razmišlja.

U gornjem dvorcu je 1955. godine potpisan Austrijski državni ugovor austrijske vlade i okupacionih snaga, na ovom mestu je nastala današnja moderna država Austrija. Za mnoge, dvorac Belvedere predstavlja jednu od najlepših građevina koje pripadaju baroknom stilu.

Ceo kompleks prodat je 1752. godine carici Mariji Tereziji, a ona ga je nazvala Belvedere. Poslednji koji je koristio dvorac Belvedere kao rezidenciju bio je nadvojvoda Franc Ferdinand. Čitav kompleks je restauriran i temeljno uređen posle II svetskog rata. Od tada je kompleks jedan od simbola glavnog grada Austrije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *