Puls Evrope- otvoren poziv novinarima i redakcijama

Puls Evrope- otvoren poziv novinarima i redakcijama

Projekat „Puls Evrope – medijske posete EU“ raspisao je poziv za učešće novinara u medijskim putovanjima koja će biti organizovana tokom 2023. i u prvih pet meseci 2024. godine. Poziv će biti otvoren tokom čitavog tog perioda. Na prezentaciji projekta u Nišu upućen je poziv lokalnim redakcijama da uzmu učešće u projektnim aktivnostima.

– Poziv je otvoren za sve medije u Srbiji – nacionalne, regionalne i lokalne, elektronske, štampane i internet – uz uslov poštovanja Etičkog kodeksa (Kodeks novinara Srbije) i profesionalnih standarda, naglasila je Marina Rakić iz Pulsa Evrope.

Projekat organizuje grupna – tematska medijska putovanja koja obuhvataju veći broj medija, kao i individualna na koja novinar/ka putuje sam/a, uz logističku podršku projekta. Grupne medijske posete biće organizovane zemljama – članicama EU, Zapadnog Balkana, Istočnog partnerstva (Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Moldavija, Ukrajina), kao i Velikoj Britaniji.

Projekat će obezbediti sve troškove putovanja, boravka kao i troškove novinarskog rada u inostranstvu. Novinari su potpuno samostalni u svom radu.

– Individualne medijske posete će, iz logističkih razloga, biti organizovane samo zemljama-članicama EU i Zapadnog Balkana. Novinari koji žele da učestvuju u individualnim medijskim posetama treba da podnesu predlog teme koju bi obrađivali u pojedinačnoj zemlji EU i njen kratak sinopsis, kao i da dobiju dozvolu redakcije-nadležnog urednika za odlazak na putovanje, istakla je Rakić.

Projekat “Puls Evrope” započeo je u februaru 2020. i do kraja 2022. godine organizovao je 26 medijskih poseta (18 individualnih i 8 grupnih) u 15 zemalja EU i jednu zemlju regiona. Kao rezultat, objavljeno je 256 medijskih priloga u domaćim medijima, od čega više od 6 sati televizijskog i više od četiri sata radio programa.

Od 1. januara 2023. godine projekat je započeo novi ciklus implementacije koji će trajati do kraja maja 2024. godine.

Svoja iskustva sa putovanja u okviru ovog projekta podelile su i novinarke Ljudmila Ristić Miladinović iz tv Kopernikus i Brankica Jovanović, novinarka portala Novinari online, koje su bile u prošlom projektnom ciklusu na individualnim putovanjima.

– Ovo je jedinstvena prilika da na vrlo jednostavan način otputujete u neku od zemalja Evropske unije i našim građanima prenesete iskustva u oblasti koju izaberete. Ja sam izabrala da pišem o zdravoj hrani u Finskoj, jer mi je bilo fascinantno kako u najsevernijoj zemlji Unije, sa najsurovijom klimom, poljoprivredni proizvođači uz minimalnu i kontrolisanu upotrebu hemikalija, proizvedu najzdraviju hranu na svetu. Preneli smo priču koja može biti od koristi i našim ljudima, ali i donosiocima zakona koji se usklađuju sa regulativom EU, kaže Ljudmila Ristić Miladinović.

Brankica Jovanović iz portala Novinari online kaže takođe da je procedura oko prijave i same organizacije puta vrlo jednostavna, uz logističku podršku ljudi iz Pulsa Evrope i preporučuje da se novinari prijave i dožive nezaboravno iskustvo.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi Gete institut u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Centrom za kulturnu dekontaminaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *