Cena jaja u Nišu od 16 do 30 dinara

Cena jaja u Nišu od 16 do 30 dinara

U poslednjih par meseci, jaja su poskupela 30 odsto, proizvođači kažu da je cena sada stabilna i da neće biti novih poskupljenja pred Vaskrs.

Cena na niškim pijacama kreće se od 16 do 30 dinara, a najskuplja su bela jaja koja se uglavnom kupuju za najveći hrišćanski praznik.

Na Tvrđavskoj pijaci u Nišu gužve na tezgama. Kupuju se jaja za Vaskrs, a svako ima svoju računicu.

– Gledam da budu što krupnija, nije mi cena bitna. Htela sam da uzmem bela jaja, ali sam zakasnila, kaže Mirjana S.

– Nas je osmoro u kući i ja svake godine farbam 100 jaja, tako će biti i ove, priča Danica M.

Prošle godine jaja na pijaci mogla su se naći i za 13 dinara, danas gotovo da nema ispod 16.

– Za penzionere su cene strašne, ja gledam koliko imam u džepu pa tako i kupujem, danas ću kupiti 10, kaže penzionerka Gorica M.

Da cena određuje potražnju, nije novost, a prodavci nisu zadovoljni prodajom.

– U odnosu na prošlu godinu prodaja ide dosta slabije, sada su i u marketima akcije i svako gleda da kupi što jeftinije, nije im bitan kvalitet nego isključivo cena, kaže Biljana Zdravković, prodavačica na pijaci.

Vlajinka Mihajlović već 45 godina prodaje na pijaci, a od starih običaja i dalje ne odustaje, zato kod nje uvek dolaze stalne mušterije.

– U korpici se jaja nose kod najbližih, kod rodbine, prijatelja, komšije, dece. Pokrije se lepom krpom i svečano se ide u goste, priča Vlajinka.

Farbanje vaskršnjih jaja je jedan od najstarijih hrišćanskih običaja. U nekim krajevima Srbije, domaćice jaja farbaju na Veliki četvrtak ili Veliku subotu, jer se smatra da je Veliki petak dan kada ništa ne treba raditi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *