Cene hrane nastaviće da rastu

Cene hrane nastaviće da rastu

Pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini uticali su na skok cena raznih proizvoda, kao i energenata širom sveta. Za godinu dana, najviše je poskupela hrana.

Od mesa, hleba, mleka do kafe i cigareta, poskupelo je baš sve i to bez izuzetaka. Sa većim uvozom robe uvezli smo i veću inflaciju.

– Došlo je do ozbiljnih poremećaja na svetskom tržištu, mi smo mala otvorena privreda i pod uticajem toga imamo neravnoteže koje su prouzrokovane delimično i nekim unutrašnjim dubiozama, ali dobar deo njih potiče od ekstremnih činilaca. Ako imamo u svojoj korpi proizvode koji najvše poskupljuju, a to su nažalost hrana i energija, onda imamo utisak da je stopa inflacije mnogo veća, kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Nišu Boban Stojanović.

Poskupljenje cena pogađa gotovo sve ljude, bez obzira na godine.

– Mi kao studenti naročito to osećamo, nažalost nemamo naše prihode, nego zavisimo od roditelja i trudimo se da njiima budemo što manje na teretu. Zato gledamo da radimo neke dodatne poslove, kako bismo imali za džeparac, kaže studentkinja Pravnog fakulteta u Nišu.

– Za mene je sve poskupelo, jaja, hleb, mleko, a penzija mi je mala, kaže Ljiljana M. penzionerka iz Niša.

I dok se svi pitaju kada će se tržište stabilizovati, ekonomisti još uvek nisu optimistični.

– Cene će nastaviti da rastu, ali će stopa inflacije po nekim prognozama, biti manja, ona se i smiruje u nekim zemljama, ali to znači da na ovaj postojeći visok nivo cena, mi imamo nešto manji procenat povećanja, ali to je na kraju ipak visok nivo cena svih proizvoda koji su poskupeli, kaže Stojanović.

I dok nam nova poskupljena tek stižu, stabilizaciju cena ne možemo da očekujemo u skorijem periodu, ističu ekonomisti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *