Najbolji sportista Vranja

Najbolji sportista Vranja

Pobede i golovi na mnogobrojnim turnirima i u ligama malog fudbala, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, doneli su desetaru Milošu Trajkoviću pozive u futsal reprezentaciju Srbije i futsal reprezentaciju Vojske Srbije. Uspehe u reprezentativnim i klupskim karijerama, talenat, lucidnost na terenu i glad za golovima prepoznaju i u njegovom rodnom gradu, gde su ga ove godine  drugi put proglasili za najboljeg sportistu u sedištu Pčinjskog okruga. Veliki je podvig biti najbolji sportista u Vranju, ne samo zato što je reč o gradu koji je sedište Pčinjskog okruga, već i zbog toga što je reč o sportskoj sredini u kojojoj se sportu pridaje velika pažnja i gde takmičari u mnogim sportovima streme ka najvećim dostignućima. Miloš Trajkoviće je u takvoj konkurenciji uspeo da zavredi priznanje najboljeg sportiste Vranja već dva puta u poslednjih nekoliko godina, prvi put 2019.godine, dok mu je priznanje za najboljeg sportistu Vranja za 2022.godinu dodeljeno januara ove godine. Igrač Kluba malog fudbala „Vranje“, reprezentativac futsal reprezentacije Srbije i futsal reprezentacije Vojske Srbije je primajući pehar i druga znamenja rekao: „Ovo je veliko priznanje za mene i moj rad, kao i motivacija za buduće rezultate. Hvala gradu što je prepoznao moj rad, klubu i saigračima koji ginu sa mnom na terenu, kao i najboljoj publici u Srbiji“.

Miloš Trajković je rođen u Vranju 1960.godine, gde je završio osnovnu i srednju školu, a potom je u Leposaviću diplomirao na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, dok je u Beogradu pohađao Školu rezervnih oficira i dobio zvanje rezervnog potporučnika. On radi kao profesionalni vojnik u Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, ali ima veliku želju da, s obzirom na obrazovanje koje je stekao i aktivno bavljenje sportom, u budućnosti učestvuje u promovisanju i organizaciji sporta u Vojsci Srbije, bilo kao pripadnik sportske čete ili kao profesor fizičkog vaspitanja u vojsci.

Prve fudbalske korake je Trajković napravio na igralištu u Vranju već sa šest godina, a ubrzo je počeo i da trenira veliki fudbal u vranjskim fudbalskim klubovima i osvaja nagrade na takmičenjima osnovnih i srednjih škola i školskim olimpijadama. „Od tada je fudbal za mene ne samo strast, već i sport koji me je učio takmičarskom duhu, disciplini, radu u kolektivu i pre svega zdravom načinu života – naglašava desetar Miloš Trajković – U 2007.godini sam odlučio da kopačke zamenim patikama, stadion dvoranom i da se profesionalno bavim malim fudbalom u klubu Rušče, kasnije preimenovanom u KMF „Vranje“. Odluka je bila teška, zato što je veliki fudbal zastupljeniji i popularniji, dok je mali fudbal (futsal) još uvek bio u razvoju. Mali fudbal je za mene, ipak, dinamičniji, uzbidljiviji, sa dosta trčanja, kratkih šprinteva, letećih izmena, tako da verujem da sam izabrao pravi sport“.

Fudbalska karijera Miloša Trajkovića išla je u uzlaznom putanjom, koliko god da su se menjali klubovi malog fudbala za koje je nastupao. Zanimljivo je da je Trajković dve godine nastupao za klub malog fudbala „AS“ iz Bujanovca, u kome su mu saigrači i treneri bili Albanci, ali činjenica da je bio jedini Srbin u ekipi nije predstavljala nikakvu teškoću da sa svima ima odličnu saradnju, što je još jedan dokaz da sport ne pravi razlike i nema granice. Sve se to ponovilo i u bujanovačkom romskom klubu malog fudbala „Zufo“, u kome je Trajković bio najbolji strelac Četvrte, Treće i Druge lige i tako doveo klub na prag Prve lige, igrajući pred vatrenim navijačima koji su na svakoj utakmici pravili brazilsku atmosferu. Od 2019.godine Trajković se vraća u svoj rodni grad i matični klub KMF „Vranje“, gde i danas ponosno nosi dres sa brojem 88. Klub od njegovog povratka beleži uspehe, ne bori se za opstanak kao ranije, već se nalazi u borbi za titulu, a utakmica plej-ofa igrana je pred čak tri hiljade gledalaca. Najposećenija utakmica u istoriji kluba predstavljala je veliki sportski događaj ne samo za Vranje, već i za jug Srbije.

Klubovi i lige su se menjali, ali je desetar Trajković redovno bio među najboljim strelcima na terenima malog fudbala. Protekla sezona je za njega bila najuspešnija u karijeri, pošto je od Fudbalskog saveza Srbije dobio specijalno priznanje za najboljeg strelca lige sa postignutih 27 golova, a istovremeno i priznanje za najboljeg igrača Futsal lige Srbije. Golovi i dobre igre su razumljivo preporučile Trajkovića za reprezentaciju Srbije u malom fudbalu, za koju je nedavno nastupao u Budimpešti na dva prijateljska meča sa reprezentacijom Mađarske. U dosadašnjoj karijeri Trajković je postigao 250 golova i nada se da će se trend efikasnosti nastaviti. Na pitanje da li obavljanje dužnosti strelca u vojsci pomaže da bude i strelac na fudbalskim terenima, Trajković odgovara: „ Možda, mada je tajna davanja mojih golova pre svega u iskustvu, velikoj želji za pobedom i lucidnosti na terenu, uz, svakako, bitne faktore poput sreće i pravog momenta“.

Desetar Trajković kaže da je izuzetno srećan što već godinama nastupa i za reprezentaciju Vojske Srbije. Debitovao je za vojnu futsal reprezentaciju učešćem na desetom „CISM-futsal kupu za mir“ vojnih selekcija bivših jugoslovenskih republika, održanom u Kolašinu, u Crnoj Gori, 2018.godine, kada je vojna reprezentacija Srbije osvojila prvo mesto, a Trajković bio proglašen za najboljeg igrača takmičenja. Ministarstvo odbrane Republike Srbije je upravo zbog ovog uspeha proglasilo vojnu reprezentaciju Srbije za najuspešniju sportsku ekipu u muškoj konkurenciji u toj godini. Trajković je igrao za reprezentaciju Vojske Srbije i na CISM turnirima u Skoplju i Sarajevu, gde je srpska vojna reprezentacija osvojila treća mesta, da bi Srbi pobedničku titulu opet uzeli 2022.godine na CISM turniru u Novom Sadu, kada je Srbija bila domaćin takmičenja.

Zoran MILADINOVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *