Da li će poskupeti školarine na fakultetima u Nišu?

Da li će poskupeti školarine na fakultetima u Nišu?

Za sada je 27 fakulteta u Srbiji najavilo povećanje školarina za narednu akademsku godinu. Na niškom Univerzitetu za sada su poskupljenje školarina najavila dva fakulteteta, Filozofski i Građevinsko-arhitektonski.

Iako zvanična odluka o poskupljenju studiranja na niškim fakultetima još uvek nije doneta, studenti već razmišljaju da li će imati dovoljno novca da finansiraju studije.

– Čuo sam šta se dešava na fakultetima u Beogradu i ja iskreno ne znam šta će biti ako tako bude kod nas, sada sam na budžetu, ali ne znam za naredne godine hoću li biti, kaže student Mašinskog fakulteta u Nišu.

Mašinski fakultet u Nišu jedan je od retkih u Srbiji na kome više od 15 godina nije došlo do povećanja cena školarine.

– Zadnjih godina bilo je nekih inicijativa, ali Mašinski fakultet u Nišu poštuje preporuke Ministarstva. Mi imamo osnovne studije mašinskog inženjerstva i cena školarine je 45.000 dinara, dok je za studije inženjerskog menadžmenta cena školarine 60.000 dinara, to se nije menjalo više od 15 godina, kaže dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Goran Janevski.

Iako godišnje upišu 270 studenata, akademci ovog fakulteta nakon završetka studija brzo pronađu posao, a slična situacija je i na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu. Studenti će plaćati skuplje školarine, ali će to biti jeftinije u odnosu na fakultete u Beogradu.

– Ove godine mi smo na nastavnom veću doneli predlog odluke da se na programu Arhitektura školarina poveća sa trenutnih 120.000 na 150.000 dinara, dok je za ostala dva studijska programa Građevinarstvo i Upravljanje projektima u graditeljstvu, predlog da se cena zadrži kao i prethodnih godina, a to je 70.000 dinara, kaže prof. Marko Nikolić, prodekan za nastavu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.

Predložene kvote za upis brucoša u narednu akademsku godinu slične su prošlogodišnjim, a zvaničnu odluku o poskupljenju školarina u naredom periodu doneće Univerzitet u Nišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *